Zet alleen gekweekte karper uit

Na de zomerperiode als het bestuurswerk weer opstart, zullen diverse verenigingen plannen gaan maken voor het uitzetten van vis voor de komende winter. Voor deze verenigingen is het goed het volgende in overweging te nemen: Met enige regelmaat doken er de afgelopen jaren berichten op van door beroepsvissers gevangen karpers die verhandeld werden via een vishandelaar. Deze vishandelaar levert vervolgens weer vis aan hengelsportorganisaties. Er lopen diverse spiegelkarperprojecten, waarbij er kleine maar zeer geliefde bestanden karper ontwikkelen. Met soms grote exemplaren. Wanneer deze grote vissen worden gevangen en vervolgens verkocht en overgeplaatst naar ander water, roept dit veel emoties op bij karpervissers.

We willen voorop stellen dat deze handel vanuit ons belang niet wenselijk is, maar vaak ook niet illegaal. Er is daarom niet altijd wat aan te doen. De beroepsvisser kan het recht hebben om op karper te vissen en voor de handelaar is er ook geen belemmering. Het beleid van Sportvisserij Nederland en de aangesloten federaties ten aanzien van deze praktijken is daarom al jaren hetzelfde: zet alleen kweekvis uit! Koop geen in het wild gevangen vis voor eigen uitzetprojecten.
 
Een uitzondering op de regel zijn afvissingen die plaatsvinden omdat dit vanwege het waterbeheer nodig is, bijvoorbeeld bij baggerwerkzaamheden of in opdracht van het waterschap. Voor deze karper kan uiteraard wel lokaal een goede bestemming worden gezocht.
 
Uitzet van karper dient verder altijd te gebeuren door de visrechthebbende en daarbij dient de Richtlijn Uitzet Karper te worden gevolgd. Voor advies over de mogelijke uitzet van karper kunt u altijd terecht bij uw hengelsportfederatie en Sportvisserij Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.