Sportvistoerisme naar Nederland

Nederland is een populaire visbestemming voor buitenlandse sportvissers en voor Nederlanders zelf. Het sportvistoerisme binnen en náár Nederland groeit sinds 2016 in rap tempo. Ter illustratie: het aantal buitenlandse leden (VISpashouders) is van 2016 (41.620) naar 2021 (84.251) maar liefst ruim verdubbeld.

Deze harde groei valt te verklaren door het gunstige 'sportvisklimaat' van Nederland (laagdrempelig visdocumentenstelsel, veel en goed viswater, goede infrastructuur en voorzieningen), de lancering van het meertalige online platform www.fishinginholland.nl en de algemene trend in de toename van toerisme naar Nederland gedurende de laatste 10 jaar. Daar waar de reisbeperkingen vanwege het coronavirus in 2020 en 2021 overigens voor een enorme daling in het algemene inkomende toerisme naar Nederland zorgden, bleven de aantallen buitenlandse sportvissers die ons land bezochten de afgelopen twee jaar opvallend stabiel en was er zelfs sprake van een lichte stijging.Vooral Duitse sportvistoeristen


Duitse sportvissers vormen veruit de grootste groep buitenlanders die naar Nederland komen om te vissen. In 2021 vormden zij met 70.466 VISpashouders 84% van de geregistreerde buitenlandse sportvistoeristen. Duitsers vormen ook de snelst groeiende groep sportvistoeristen: in 2015 waren er nog 'slechts' 27.771 Duitse VISpashouders. Dit aantal is in vijf jaar tijd dus met circa 154% toegenomen.

De tweede grote groep sportvistoeristen zijn Belgische sportvissers: hun aantal is al jaren licht stijgende. In 2021 ging het in totaal om 10.834 Belgische VISpashouders (in 2020 was dit 10.633). Op plek drie komen Franse sportvissers, in 2021 goed voor 1.150 VISpashouders.

Meer dan 100.000 buitenlanders


Het werkelijke aantal sportvistoeristen dat jaarlijks Nederland bezoekt, is echter aanzienlijk hoger dan de ruim 84.000 buitenlandse VISpashouders van 2021. Zo is er voor het vissen aan of op zee geen VISpas vereist, waardoor deze groep niet geregistreerd wordt.

Verder hebben kinderen tot 14 jaar in veel gevallen geen VISpas nodig, zijn er sportvistoeristen die louter de commerciële Nederlandse viswateren bezoeken en is er een kleine groep 'zwartvissers'. Sportvisserij Nederland schat daarom in dat het werkelijke aantal buitenlandse sportvistoeristen dat jaarlijks Nederland bezoekt ruim boven de 100.000 ligt.

Sociaaleconomische betekenis


Deze groep toeristen doet - al dan niet met het hele gezin - bestedingen die ten goede komen aan de Nederlandse economie. Te denken valt o.a. aan: de toerisme- en recreatiesector (verblijfsaccommodaties), horeca, lokale middenstand, hengelsportdetailhandel en professionele visgidsen. Sportvistoerisme vormt daarmee een goed voorbeeld van 'duurzaam toerisme', waarbij de lokale ondernemer meeprofiteert.
Bovendien is de grote meerwaarde van het sportvistoerisme dat deze niche niet afhankelijk is van het hoogseizoen: juíst het voor- en naseizoen (en zelfs de winter) vormen de beste jaargetijden voor het sportvissen in Nederland. Daarmee kan sportvistoerisme worden gezien als een seizoensverlengende activiteit. 

Naast de buitenlandse sportvistoerist is er ook veel 'binnenlands sportvistoerisme'. Denk hierbij aan Nederlanders die bij het boeken van een weekendje of weekje weg, hun (gezins)vakantie of een speciale vistrip met vismaten hun keuze voor de bestemming en accommodatie in grote mate afstemmen op de sportvismogelijkheden en -faciliteiten.

In totaal gaat het hiermee jaarlijks om honderdduizenden sportvistoeristen in Nederland, goed voor honderden miljoenen euro's aan sociaaleconomische betekenis.

Groei aantal buitenlanders in het bezit van de VISpas:
  • 2016: 41.620
  • 2017: 47.433
  • 2018: 54.122
  • 2019: 67.779
  • 2020: 83.043
  • 2021: 84.251

Online platform www.fishinginholland.nl


Via het meertalige platform www.fishinginholland.nl en het hieraan gekoppelde toerismeproject maakt Sportvisserij Nederland actief werk het promoten van Nederland in het buitenland. Denk o.a. aan een actieve ‘offline’ campagne via Duitse sportvismagazines zoals Blinker, Rute & Rolle en Fisch & Fang en online campagnes via zoekmachines, YouTube en andere social media.537.259 bezoeken in 2020

In 2020 nam het online bereik van www.fishinginholland.nl toe tot een record van 537.259 bezoeken door 388.024 unieke bezoekers. In 2021 betrof dit 435.425 bezoeken door 311.000 unieke bezoekers. Daarmee is het bereik van www.fishinginholland.nl van van 2020 naar 2021 iets afgenomen. Deze lichte daling zag Sportvisserij Nederland op vrijwel al haar online platforms terug en valt grotendeels te verklaren door het unieke 'recordjaar' 2020 waarbij de sportvisserij door de ontwikkelingen rond het coronavirus een gigantische vlucht nam. Vanwege COVID-19 was er zowel in 2020 als 2021 sprake van reisbeperkende maatregelen – deze golden ook voor buitenlandse sportvissers ten spijt. Het is aannemelijk dat dit negatieve invloed heeft gehad op de internationale interesse in sportvistrips náár Nederland.

Digitale Duitse nieuwsbrief

Met elk jaar tientallen publicaties in print en diverse online acties – zoals een advertorial op www.blinker.de en videoprojecten in samenwerking met grote, internationale YouTube-kanalen en 'influencers' – wordt vooral in Duitsland een miljoenenbereik gecreëerd. Voorts worden er per jaar vier digitale nieuwsbrieven verstuurd naar zo’n 50.000 Duitse e-mailadressen (VISpashouders en nieuwsbrief-aanmeldingen). 

Via deze nieuwsbrieven wordt een groot deel van de in totaal ruim 70.000 Duitse VISpashouders c.q. leden van aangesloten hengelsportverenigingen (volledig in het Duits) op de hoogte gehouden van de belangrijkste sportvisnieuwtjes en actualiteiten in Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.