Bijzondere vangsten 2010

-> Naar het laatste nieuws over Bijzondere vangsten

Ook een bijzondere vangst gedaan? U kunt uw vangstmeldingen per email sturen naar info@mijnvismaat.nl . Vermeld bij voorkeur in ieder geval vangplaats, datum, tijd, lengte van de vis. Informatie over aas, vangstmethode en diepte zijn ook welkom.

December 2010

De laatste tijd verschijnen er steeds meer kruisingen tussen winde en roofblei, zogenaamde hybriden. Onlangs ontvingen we een schoolvoorbeeld waarop het verschil tussen een roofblei en een roofblei/winde hybride goed te zien is.

Let wel altijd even op wat de regels zijn als je bij een stuw vist.

20 November 2010

Sieme Timmerman was in Workum aan het voornvissen met licht materiaal en haakte ineens een sterke vis. Na een spectaculaire dril kon hij een karperachtige scheppen. Hij zag een holle rugvin, wat het kenmerk is van een giebel. De giebel was 46 cm en woog bijna twee kilo.

Gefeliciteerd met deze prachtige vangst!

Oktober 2010


Wij ontingen de volgende mail:

Een tijdje geleden was ik met mijn zoontje aan het vissen in de grachten van Delft.
Hij zag toen een visje in ondiep water liggen en wist deze met zijn hand uit het water te halen.
Natuurlijk weer gewoon teruggezet maar toen we thuis op de viskaart wilden kijken wat het nu was zagen we het nergens staan.
Zouden jullie ons kunnen vertellen wat we hier aan de haak, eh hand, hadden ?

Tommie Boer uit Delfgauw

Het is een vis die behoort tot familie "kwastvinnigen" (Polypterus). De vis komt oorspronkelijk voor in Afrika en zal onze winters niet overleven. Een aquariumhouder heeft hem hoogst waarschijnlijk uitgezet.


September 2010

Nick viste in een nieuwbouwwijk en ving deze prachtige kanaalmeerval (Channel catfish). Deze vis is pas enkele keren in Nederland aangetroffen. Wat deze vis nog specialer maakt is dat het een albino is. Vermoedelijk is deze vis losgelaten door een aquariumhouder.

20 september 2010


Tim Greving ving tijdens een barbeelsessie op de Waal een vis die hij niet eerder had gevangen. Het bleek om een siberische steur van maar liefst 80 cm te gaan. Als aas gebruikte Tim een pellet.

De vis werd netjes behandeld en professioneel opgemeten met behulp van een zelf gefabriceerde meetplank, De steur zwemt nu weer in de Waal.

Tim, van harte gefeliciteerd met deze bijzondere vangst!


10 September 2010

Niels Ramautarsing ving deze prachtige roofblei van 5 kilo tijdens het karpervissen. Hij ving de vis aan een combi rig beaasd met een tijgernoot, een pinda en en korreltje mais.

September 2010

30 juli ving de 10 jarige Jesse deze prachtige Afrikaanse meerval van 70 cm! Zijn moeder (Conny Vroon) sturde ons de foto en het verhaal. De vis werd gevangen in het Merwede kanaal aan een worm.

Afrikaanse meervallen overleven de winter meestal niet. Het kan zijn dat deze vis ontsnapt is uit een kwekerij of over is gezet door vissers.

Hoe dan ook een prachtige vangst voor Jesse.

Gefeliciteerd en bedankt voor het melden!

Augustus 2010


Stefan Steur ving deze prachtige brasem van maarliefst 72 cm! Gevangen tijdens een karpersessie in België. De vis woog 6,2 kilo. Een top prestatie voor de 14 jarige Stefan!12 augustus 2010


Meneer A. Gruijters ving deze bot in de Waal (bij Waardenbrug).
Hij ving hem op een karperhengel en als aas gebruikte hij wormen.

Het komt wel vaker voor dat jonge botjes ver landinwaards zwemt. Toch blijft het natuurlijk een vreemd gezicht. Voor de voortplanting trekt deze vis naar volle zee.

31 juli 2010

Henry Oosterboer stuurde deze foto in van een barbeel van maar liefst 81 cm. Gevangen aan de IJssel. Dit jaar lijkt het alsof er minder grote barbelen gevangen worden, wat deze vangst extra speciaal maakt.

Het was een flink gevecht maar het is dan ook een prachtige vis!

Deze vis werd gevangen aan een klassiek stukje aas, namelijk oude kaas!

27 juli 2010

Op www.totalfishing.nl stond onlangs een melding van de vangst van pijlstaartrogjes in de Oosterschelde. De bekende zeevisser Remi Lindhout (zeevisteam Spro en Gamakatsu) wist enkele exemplaren te vangen.
Een tip van Remi:

Als je er ooit 1 vangt leg hem op de rug kan hij je niets doen, leg je hem op de buik kan hij je lelijk verwonden .

Wees gewaarschuwd!

24 juli 2010

René Roovers meldde dat hij op de Amer tot twee keer toe een flink aantal rivierdonderpadden wist te vangen. Na het zien van de foto wisten we het zeker, het is geen Kesslers grondel maar een onvervalste rivierdonderpad.

Deze beschermde vissen zijn weer netjes teruggezet!

12 juli 2010

Mijnheer van Helderen stuurde een mail waarin hij meldde dat mijnheer Hopmans deze aparte roofblei ving. Zo'n afwijking komt regelmatig bij snoeken voor en noemt men een mopskop.

Bij roofblei hadden we dit nog niet eerder gezien.

De vis werd gevangen op een speciale viscamping:

http://www.mosterdpot.nl/

11 juli 2010


Sven, Mees en Jasper vormen een goed visteam.
Dat bewijzen ze met deze prachtige roofblei van maarliefst 84 centimeter!

De vis werd gevangen aan een dode aasvis aangeboden onder een dobber.

Jongens gefeliciteerd met deze prachtige vangst!

6 juli 2010

De trotse vader J de Koning meldde dat zijn zoontje William de Koning  maar liefst 20 puitalen in een uur tijd wist te vangen. Een echte puitalen kanjer dus! 

Wat deze vangst extra bijzonder maakt is dat puitalen zeldzamer lijken te worden omdat ze waarschijnlijk te leiden hebben onder de klimaatsveranderingen.

6 juli 2010

Lodewijk Krapels meldde dat hij met regelmaat dit soort vissen ving in de Waal. Hij dacht zelf aan een Donaubrasem. Dat klopt! Het lijkt wel of de Donaubrasem samen met de blauwneus met een stevige opmars bezig is.

Een knappe vangst en zo te zien (aan de onthaakmat) werd de vis goed behandeld. 

Gefeliciteerd met deze mooie vangst!

23 juni 2010

Robbert Wigman ving deze prachtige kroeskarper van 42 cm tijdens het pennen in een stadswatertje.

Zelden zien we nog zulke mooie kroeskarpers.

1 juni 2010

Mijn verbazing was groot toen ik op totalfishing.nl bij actuele vangsten een prachtige aan de hengel gevangen kwabaal zag staan.

Ian Jason van Sloten wist deze prachige vis van 50 á 60 cm te vangfen tijdens het snoekbaarzen. Hij was aan het slepen met aan shadje.

Voor zover bekend is dit Nederlands grootste aan de hengel gevangen kwabaal.

26 mei 2010

Vreemde soorten vangen lijkt voor Berty Kuijpers geen kunst. Hij wist al vele grondelsoorten te vangen en ving zelfs de eerste pontische stroomgrondel aan de hengel! Dit keer was het een blauwneus van 21 cm die hij op de Waal wist te vangen. Als aas gebruikte hij maden.

Opvallend is dat er de laatste 2 weken erg veel blauwneuzen gemeld worden. Nu al meer dan 5 exemplaren terwijl we normaal nog niet eens 5 meldingen per jaar ontvangen.

Vang je een blauwneus blijf het dan melden!

21 mei 2010

Tijdens een competitie van SVV de Slufter zijn er 2 houtingen gevangen van 50 cm. Het gebruikte aas was een slikzagertje.

Ze werden gevangen in het Hartelkanaal.

Met dank aan Corné Danen voor deze melding!

4 mei 2010

Zwartbekgrondels en Kesslers grondels zijn al lang geen zeldzaamheden meer. Wat betreft de pontische stroomgrondel zijn hengelvangsten nog schaars. Pieter Beelen besloot om eens gericht op pontische stroomgrondels te gaan vissen in de Waal en met een goede dosis geluk ving hij een exemplaar van 9 cm.

Van de marmergrondel zijn echter nog geen hengelvangsten bekend.
wie vangt de eerste?

Mail je foto naar info@mijnvismaat.nl

13 april 2010


Sjaak Veldt en Peter van der Heijdt vingen op het ketelmeer ieder een houting van respectievelijk 23 en 21,5 cm! Deze bijzondere vangsten maakte hun visdag helemaal goed.

Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere vangsten!

11 april 2010


Thijs Belgers meldde een aantal zeldzame vangsten die hij deed tijdens een van zijn onderzoeken  in de Roer.

De 1e foto betreft een tijgerforel (een kruising
is tussen een vrouwelijke beekforel en een mannelijke bronforel).

D 2e foto betreft een Elsässer Saibling (een kruising tussen een 
Bronforel en een Arcitsche zalmforel)

Al deze vissen ontstaan in kwekerijen en zijn veelal niet vruchtbaar.

De Roer brengt iedere keer weer nieuwe verrassingen, voor zover als bekend afkomstig van uitzettingen in Duitsland.

7 april 2010

Ronald Visser ving op 3 april een vis waarvan hij de naam niet wist. Niet zo vreemd want wat gaat hier om een hybride. In dit geval een kruising tussen een winde en een blankvoorn. De vis was maarliefst 56 cm lang en 3 kilo zwaar.

6 april 2010

Op 30 maart wist Sander Willemsen het roofvisseizoen perfect af te sluiten met deze prachte snoek. De gigant was maarliefst 121 cm lang! Zulke grote snoeken blijven uiterst zeldzaam.

Van harte gefeliciteerd!


12 maart 2010

Kwabaal vangsten zijn bijzonder zeldzaam, zeker een echte hengelvangst. In 2009 was ik al op het spoor van deze vangst maar nu pas kwam ik in cotact (via www.stekkie.nl) met de sportvisser die deze prachtige vis ving.  

Oktober 2008:
Richard Jansen was samen met zijn vismaat aan het vissen op brasem in de Soestwetering toen een sterke vis zijn worm greep. Hij zat mooi voorin de lip gehaakt en is netjes teruggezet.  

Van harte gefeliciteerd met deze hele mooie vangst! Niet veel vissers kunnen zeggen dat ze een kwabaal in Nederland gevangen hebben.Zelf ook ooit een kwabaal gevangen? Mail dan naar


2010

Onlangs ontvingen we deze kolos van een barbeel. John Janssen ving deze barbeel van 84 cm in de Waal aan een blokje oude kaas.

Zo groot zien we ze zelden!

6 februari 2010

Het visseizoen is voor velen nog niet eens begonnen, maar de bloedfanatieke Anton Steenis wist al een super vis te vangen. Het was een zeeforel van 65 cm en 7 pond. Deze beschermde vis is zoals dat hoort netjes teruggezet.

Van harte gefeliciteerd met deze prachtige vangst!

De datum op de foto is niet correct.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.