Rekenhulp uitzet karper

Om de effecten van het uitzetten van karper te kunnen beoordelen is het belangrijk dat er zicht is op het uiteindelijke karperbestand dat door het uitzetten van karpers ontstaat. Met behulp van een aantal eenvoudige rekenregels is een rekenhulp gemaakt in Excel.

Rekenregels

In de rekenhulp spelen een aantal factoren een rol, die in de Rekenhulp in het tabblad 'toelichting' nader worden toegelicht:
  • Allereerst is de groei van karper bepalend voor de gewichtsgroei van het bestand.
  • De groei wordt uitgedrukt in groei in centimeters. Om te komen tot groei in gewicht wordt een lengte-gewichtrelatie gebruikt.
  • Verder is natuurlijke sterfte een bepalende factor.

Op basis van deze drie factoren berekent de 'Rekenhulp karperuitzet' hoe groot het karperbestand kan worden op basis van uitzet.

Hoe het werkt

In de rekenhulp staan drie 'tabbladen'. In het tabblad 'rekenblad uitzet' kunnen in de geel gemarkeerde cellen gegevens worden ingevuld over: hoeveelheden karper die men van plan is uit te zetten; gegevens over het water.

De rekenhulp berekent dan hoe het karperbestand zich ontwikkelt en hoe groot het bestand uiteindelijk wordt. Op basis van die informatie kan vervolgens getoetst worden of de uitzet past binnen de Richtlijn uitzet karper.

Download: Rekenhulp karperuitzet (excel-bestand)

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.