Meerval


Dat de Europese meerval (Siluris glanis) in Nederland nog steeds in opkomst is, is wel bekend onder de meeste sportvissers. Meerval wordt met succes gericht bevist en de vis wordt regelmatig als bijvangst gevangen onder roofvissers en karpervissers. De een ziet ze als een aanwinst voor de hengelsport en de ander is vooral bezorgd over de invloed van deze vis op de visstand. Om deze reden wordt een inventarisatie gedaan naar de verspreiding van meerval in Nederland.

In 2011 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, toen de meerval in Nederland net was begonnen met zijn opmars. Destijds is er door middel van een meervalmeldpunt een inventarisatie gedaan naar de verspreiding van deze vis. Onderstaande kaart is hier het resultaat van.
Omdat de meerval steeds meer wordt gevangen, ook buiten de bekende plekken zoals de grote rivieren om, is het de bedoeling om het rapport uit 2011 een update te geven. Er is behoefte aan een nieuwe verspreidingskaart waarop te zien is waar in Nederland meerval is gevangen de afgelopen tijd. Daarom wordt het meervalmeldpunt terug in het leven geroepen.

Meld je meerval!

Heb jij nou één of meerdere meervallen gevangen in Nederland? Je zou ons enorm helpen door ons te laten weten waar en wanneer je deze gevangen hebt! Daarnaast maak je kans op diverse meervalgerelateerde prijzen, die verloot worden onder de vangstmeldingen. Waar moet je melding aan voldoen?

•Het is een Europese meerval, gevangen in Nederland;
•De vis is gevangen op openbaar water, dus niet op een commercial;
•De vis is gevangen tussen 1 januari 2012 en heden;
•Het formaat maakt niet uit, ook kleine meerval is waardevol, evenals bijvangsten van meerval;
•Je hebt een foto van de meerval zodat we kunnen verifiëren dat het echt om Europese meerval gaat.


Klik hier om een meerval te melden


Wat gebeurt er met meldingen?

Maak je geen zorgen, je stekken zullen niet openbaar gepubliceerd worden. Net zoals op bovenstaande kaart, worden de meldingen alleen op niveau van uurhokken gepresenteerd. Zo weet niemand waar de vissen precies gevangen zijn, maar leren wij meer over de verspreiding van meerval in Nederland.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide