PERCHTRACK: onderzoek met zendertjes naar grote baars in Haringvliet en Hollandsch Diep

Grote baarzen (Perca fluviatilis) zijn niet alleen populair onder sportvissers, maar ook voor visonderzoekers uiterst interessant. Van de zwemroutes, paai- en verblijfsgebieden van deze tot de verbeelding sprekende vissen is namelijk nog weinig bekend. Met een tweejarig onderzoeksproject naar de grootste exemplaren in het Haringvliet en Hollandsch Diep (PERCHTRACK) hopen de projectpartners meer zicht te krijgen op de zaak.
Grote baarzen uit de lagere delta van Rijn en Maas, zeker de exemplaren met een lengte van 40 centimeter en meer, zijn al jarenlang zeer geliefd onder roofvissers van binnen én buiten Nederland – met name Duitsland. Ook zijn grote baarzen vaak een teken van een gezonde visstand. Mede daarom is juist kennis van deze uitzonderlijk grote vissen zeer welkom.
Bijzondere interesse en projectpartners
PERCHTRACK is opgezet en wordt uitgevoerd door een Nederlands-Duitse samenwerking tussen Sportvisserij Nederland, Sportvisserij Zuidwest Nederland, Wageningen Universiteit, VisAdvies, het Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries en de Humboldt-University of Berlin. Alle betrokkenen doen mee vanuit hun bijzondere interesse in het gedrag van de baars. De meesten zijn ook gepassioneerde sportvissers die regelmatig gericht op grote baarzen vissen in het onderzoeksgebied en andere wateren. Drie doelstellingen
De drie doelstellingen van PERCHTRACK zijn:
- Een beter begrip krijgen van de zwemroutes van uitzonderlijk grote baarzen in de Rijndelta en bijbehorende waterwegen.
- Belangrijke paai- en verblijfsgebieden van deze vissen in de Rijn delta identificeren.
- 3.Duidelijk krijgen hoe de sportvisserij kan bijdragen aan het verzamelen van kennis over grote baarzen in termen van (terug)vangsten en zwem- en trekroutes.

72 baarzen, 80 ontvangers
Voor het onderzoek krijgen 72 baarzen met een lengte van meer dan 40 centimeter akoestische zenders in hun buikholte geplaatst. Ook krijgen ze elk een extern merkje bij de rugvin met een unieke code die voor iedere (sport)visser zichtbaar en leesbaar is. Verspreid over het Haringvliet en Hollandsch Diep zijn in totaal 80 akoestische ontvangers geplaatst. Passeert een gemerkte baars zo’n ontvanger, dan slaat die automatisch het tijdstip en gegevens van de vis op. De verzamelde gegevens worden regelmatig gedownload en geanalyseerd. Het project is in maart 2025 gestart en zal zo’n twee jaar lopen.
Oproep aan sportvissers: meld een gemerkte baars
Sportvisserij Nederland roept alle sportvissers op om te helpen PERCHTRACK tot een succes te maken. Élke melding is namelijk van groot belang voor het project. Je steentje bijdragen kan op meerdere manieren. Vis je zelf zelden of nooit op baars, wijs dan andere roofvissers op het onderzoek. Zelf een terugvangst melden kan door op de projectwebsite www.sharkray.eu (de centrale website voor het melden van bijzondere vangsten).
Daar wordt je ook gevraagd om gegevens, onder andere de lengte van de vis en de GPS-locatie van de vangst, in te vullen. Je helpt het onderzoek door baarzen te melden en liefst LEVEND terug te zetten. Echter, Vind je een dode gemerkte baars, sterft de vis tijdens het hanteren of neem je hem mee naar huis voor consumptie? Meet dan de lengte op, bewaar de interne zender, leg het hoofd van de baars in de vriezer en neem contact op met het onderzoeksteam zodat zij de materialen terug kunnen krijgen.
Masterstudenten ook welkom
Ben of ken je een Nederlandse of Duitse student met interesse voor vis die aan het onderzoek wil meedoen voor zijn of haar masterthesis? Neem dan vooral ook contact op met een van de woordvoerders hieronder.

Laatste nieuws