HSV TV: Viswaterbeheer

HSV TV is een serie instructiefilmpjes waarmee je onder andere leert hoe je het milieu van je viswater in kaart brengt, gegevens over de sportvisserij en de visstand verzamelt én hoe je dit alles eenvoudig verwerkt in een een kort en bondig visplan met de online factsheetmodule.

We zijn in juli 2015 gestart met het opnemen en publiceren van deze korte instructiefilmpjes. De serie zal de komende maanden geleidelijk worden uitgebreid.

Het milieu van je viswater

Om het milieu van je viswater in beeld te brengen wil je vooral weten hoe de leefomstandigheden voor de vis in je water zijn. In stilstaande en langzaam stromende wateren is met name de mate van begroeiing van het viswater met waterplanten van belang. Deze groeimogelijkheden worden o.a. bepaald door de diepte van je water en de zichtdiepte (doorzicht, helderheid) ervan. Deze milieukenmerken van je viswater kun je eenvoudig in beeld brengen.
Een dieptekaart maken doe je zo
De zichtdiepte meten doe je zo

Wat wil de sportvisser?

Het lijkt zo'n eenvoudige vraag, maar hoe kom je er als viswaterbeheerder of als bestuur van een hengelsportvereniging achter wat "de sportvisser" nu eigenlijk wil? Dat zul je "hem" moeten vragen aan de waterkant.

Online factsheets maken doe je zo

Om je viswaterbeheer voor je viswateren kort en bondig vast te leggen voor jezelf (als vereniging, bestuur, commissie viswaterbeheer), voor derden (gemeente, waterschap én je leden bestaat er een handige online module. Deze online factsheetmodule is beschikbaar voor ale hengelsportverenigingen die gebruik maken van de gratis online webmodule Mijnhengelsportvereniging.nl.. Maar ook verenigingen met een "eigen" website kunnen de module gratis aanvragen.

Deel 1: inleiding en aanvragen

Deel 2: inloggen en viswater aanmaken
Deel 3: invullen factsheet


Deel 4: afronden


Maak online kaarten van viswater met Google My Maps

Als aanvulling op je online factsheets zijn goede themakaarten van je viswateren een krachtig communicatiemiddel om vast te leggen wat je waar wilt bereiken met je viswater. Google My Maps is een gratis tool, die beschikbaar  is voor iedereen met een (gratis) Google account.

In de instructievideo's hieronder zie je hoe je aan de slag kunt gaan met Google My Maps, hoe je symbolen, lijnen, foto's en informatie koppelt aan je kaart en hoe je die via je verenigingswebsite eenvoudig kunt delen met je leden, gemeente of waterschap.

Bepaal eenvoudig de oppervlakte van je viswater!

Ook kun je met behulp van My Maps eenvoudig oeverlengtes en het oppervlak van je viswater bepalen. In de vierde instructievideo zie je hoe.


Deel 1: inleiding en aanvragen

Deel 2: aan de slag!
Deel 3: lijnen en vlakken toevoegen

Deel 4: lengtes en oppervlaktes bepalen
Deel 5: je kaart delen en printen


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.