Vissen met of zonder weerhaakje?

Sportvisserij Nederland vindt dat de keuze om een weerhaakje te gebruiken aan de sportvisser is. Het verantwoorde gebruik van een weerhaakje is prima mogelijk binnen de sportvisserij. We streven naar een duurzame sportvisserij. Bij de keuze voor het type haakje moeten de zorg voor de vis, de vistechniek, aassoort, beoogde vissoort én de omstandigheden leidend zijn. Wel of niet vissen met een weerhaakje? Het is een veelbesproken onderwerp binnen de sportvisserij.

Een weerhaakje is een minuscuul onderdeel van het vishaakje. De weerhaakjes die tegenwoordig gebruikt worden heten microbarbs en zijn kleiner dan één millimeter. Om te vissen heb je naast de hengel, lijn en aas een haakje nodig. Bij verschillende disciplines binnen de sportvisserij is het vissen met een weerhaakje gebruikelijk. Een voordeel voor de sportvisser is dat er minder vis wordt verspeeld. Ook houdt een weerhaakje het aas beter vast. Er zijn veel sportvissers die weerhaakloos vissen. Het blijft vooral een persoonlijke keuze.


Sportvisserij Nederland staat toe dat sportvissers zelf kiezen of ze vissen met of zonder weerhaakje, waarbij zorgvuldige behandeling van de vis centraal staat.Wat zegt de wet- en regelgeving?

Het gebruik van weerhaakjes is toegestaan. Alle sportvissers hebben zich te houden aan de Gedragscode welzijn vis van Sportvisserij Nederland. Het welzijn van de vis staat voorop. In de gedragscode staat dat vissen met een weerhaakje mag. Het gaat vooral om de behandeling van de vis tijdens en direct na de vangst.

Een zorgvuldige aanpak is belangrijk

Het is niet makkelijk om de vraag te beantwoorden of vissen zonder weerhaakje visvriendelijker is. De handelingstijd (het onthaken en terugzetten van de vis) bij het gebruik van haakjes zonder weerhaakje is iets korter. Voor het welzijn van de vis is het belangrijk op welke manier de sportvisser onthaakt. Een zorgvuldige aanpak is belangrijk. Sportvisserij Nederland geeft voorlichting over duurzaam en verantwoord sportvissen. Ook bij hengelsportverenigingen wordt vakkundig met de vis omgegaan.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.