Pilotgebieden sportvisserij loodvrij

Sportvisserij Nederland, federaties en hengelsportverenigingen werken samen met waterbeheerders, gemeenten, terreinbeheerders en hengelsportwinkels aan het instellen van pilotgebieden waar loodvrij vissen wordt gestimuleerd. In onderstaande gebieden wordt inmiddels loodvrij gevist. Wil je ook met jouw hengelsportvereniging een pilotgebied instellen, neem dan contact op met Sportvisserij Nederland.

Viswateren Geertruidenberg

Hengelsportvereniging Ons Genoegen uit Geertruidenberg heeft van al haar afgesloten viswateren in en rondom Geertruidenberg een loodvrij pilotgebied gemaakt. Alle circa 1.650 leden worden gestimuleerd om in o.a. de vestinggrachten, zandwinputten, bergingsvijvers en andere stadswateren loodvrij te vissen. In samenwerking met Sportvisserij Nederland, Fauna Hengelsport, gemeente Geertruidenberg en waterschap Brabantse Delta is een inruilactie gestart. Leden kunnen hun lood inruilen voor milieuvriendelijke loodvervangers. Daarnaast is een uitgebreide campagne gaande via informatieborden bij de viswateren, (sociale) media, controleurs en bijeenkomsten om sportvissers en andere hengelsportverenigingen te informeren over de mogelijkheden om loodvrij te vissen.


VISparels Friesland

Sportvisserij Friesland startte het project Sportvisserij op de Kaart in Friesland. Doel van dit project is om in iedere woonwijk een VISparel te creëren. Een VISparels is een vijver die optimaal is ingericht voor jeugdige en oudere sportvissers. Onderdeel van dit project is een proef waarbij naast het uitzetten van karper ook loodvrij wordt gevist op vier vijvers in drie gemeenten. De proef is een samenwerking met Wetterskip Fryslan, de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen en Noord-East Fryslan en de hengelsportverenigingen Leeuwarden, Heerenveen en Idaarderadeel. Via een evenement, voorlichting langs de waterkant, inruilacties en aanbod bij lokale hengelsportwinkeliers wordt het vissen zonder lood op de kaart gezet.

Het gaat om de volgende vijvers:


De Roer

De Visserij Beheer Commissie Roerdal stimuleert samen met Waterschap Limburg en Modified Materials het loodvrij vissen in de rivier de Roer. Bij de start van het project in 2017 kregen alle sportvissers bij hun vergunning een gratis loodvervanger. Eurotackle (Roermond), VVV kantoor Schurenhof (Vlodrop) en JD Floats (Melick) verkopen daarnaast verschillende typen loodvrije visgewichten. Ook is een er een inruilactie geweest, waarbij sportvissers een gratis loodvervanger kregen bij inlevering van (oud) vislood. Met ingang van 2019 zijn sportvissers die met een dagvergunning vissen, verplicht om loodvrij te vissen.
Klik hier voor meer informatie. 


Zwaakse Weel

De Zwaakse Weel ligt ten zuiden van Goes en is een van de grootste natuurgebieden in de Zak van Zuid-Beveland. De Zwaakse Weel verwijst naar de weel (een groot kolkgat) die ontstond nadat in de 16e eeuw de dijken van de voormalige kreek de Zwake doorbraken tijdens hevige stormen. De Zwaakse Weel is in beheer bij Natuurmonumenten. Naast een goede visstand bestaande uit voornamelijk (kleine) karper en blankvoorn, staat het gebied bekend om zijn vogelrijkdom. Zo broeden er kiekendieven en kan je er o.a. steen- en kerkuilen, torenvalken, koekoeken en met een beetje geluk zelfs ijsvogeltjes en blauwborsten aantreffen. Aan de Zwaakse Weel liggen verschillende vissteigers waar je – uiteraard loodvrij – midden in de natuur kunt vissen.


Toms Creek

Toms Creek is een groot vispark in de Flevopolder met elf forel-, karper- en ‘avonturenvijvers’ waar met name grote steur en meerval zwemt. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen het park, dat uitermate geschikt voor beginnelingen is. Ook ervaren sportvissers vinden er meer dan genoeg uitdaging om een droomvis te vangen. Alle 200 huurhengels van Toms Creek zijn voorzien van werpgewichten en verzwaringen van staal. Ook vissers die hun eigen materiaal gebruiken kunnen in de shop van Toms Creek deze milieuvriendelijke loodvervangers aanschaffen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide