De kieuwgreep: hoe en waarom?


De kieuwgreep is een veilige manier om snoek en andere roofvissen met tanden uit het water te pakken en vast te houden ten behoeve van het onthaken. Hoewel de term suggereert dat een vis bij de kieuwgreep aan zijn kieuwen wordt vastgehouden, is dat niet het geval. De hand van de visser glijdt via de rand van het kieuwdeksel, lángs de kieuwen, waarna de vis in de onderkant van de bek wordt vastgepakt en de bek opengaat.



Uit vergelijkend onderzoek naar de mogelijke effecten van verschillende landingsmethoden op het welzijn van snoek, bleek dat zowel de kieuwgreep als het landingsnet visveilige middelen zijn om snoek en andere (roof)vissen te hanteren. Het voordeel van de kieuwgreep is dat het onthaken makkelijker gaat omdat de bek van de vis hierbij automatisch opengaat. Van belang is wel dat de vis ook ondersteuning van het lichaam krijgt, bijvoorbeeld op een onthaakmat, met de tweede hand onder de buik of door de vis (gedeeltelijk) in het water te laten.

Leren in de praktijk

Sportvisserij Nederland ontraadt gripmiddelen zoals een tang (Bogagrip) waarmee een vis aan de onderkaak uit het water wordt getild. Ook de nekgreep – waarbij de visser van bovenaf net achter de kieuwdeksels de vis vastpakt – wordt ontraden vanwege het relatief grote risico op beschadiging. De kieuwgreep is het best te leren van een ervaren sportvisser die de greep in de praktijk voordoet met een levende vis en ter plekke instructies geeft.

Bron: Beoordeling van de kieuwgreep en andere landings- en onthaakmethoden bij snoek / W.A.M. van Emmerik, G.A.J. de Laak ; OVB Onderzoek Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij. - Nieuwegein (Nederland) : OVB, 2003. -

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.