Nationale wedstrijden

Wedstrijdvissen is voor iedereen, want een visser kan zijn leven lang sportvissen. De georganiseerde hengelsport speelt daarop in met een divers wedstrijdaanbod waarbij iedere wedstrijdvisser op gepast niveau zijn sport kan beoefenen.

Lokale en federatieve wedstrijden

Wist jij dat je ook kunt wedstrijdvissen binnen jouw hengelsportvereniging? Verenigingen onderling vissen ook wedstrijden tegen elkaar. Voor wie nóg verder wil groeien als wedstrijdvisser, organiseren de zeven hengelsportfederaties in iedere regio zogenaamde regiowedstrijden in verschillende disciplines. Daarbij kun je Federatief Kampioen worden! Bovendien hebben de federaties coaches in dienst die jou misschien wel scouten voor een federatief team. Haal je een goed resultaat bij een federatieve selectiewedstrijd, dan ben je bovendien gekwalificeerd voor de Landelijke finale van dat Open Nationaal Kampioenschap (ONK) – hetzij individueel, hetzij met je team.

Landelijke wedstrijden

Wanneer je als wedstrijdvisser nog een stapje verder wil, kan je je richten op de landelijke wedstrijden. Deze wedstrijden worden georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Om hieraan mee te doen, moet je je eerst kwalificeren bij de federatieve selectiewedstrijden. De winnaar van een Open Nationaal Kampioenschap (ONK) mag zich een jaar lang Nationaal Kampioen noemen!

Sportvisserij Nederland organiseert landelijk de volgende ONK’s waarvoor je je moet kwalificeren via een federatieve wedstrijd:


 • Dobbervissen Heren
 • Dobbervissen Dames
 • Dobbervissen Junioren (U15, U20 en U25)
 • Dobbervissen Teams
 • Dobbervissen Clubs
 • Streetfishing
 • Feedervissen
 • Kustvissen Heren 55- en Heren 55+
 • Kustvissen Dames
 • Kustvissen Junioren (U16 en U21)

De winnaars hiervan mogen zich een jaar lang Nationaal Kampioen noemen!

Voor het Open Nationaal Kampioenschap Dobbervissen Dames en het Individueel Kampioenschap Dames/Junioren geldt een directe open inschrijving via Sportvisserij Nederland. Kijk bij Inschrijven en schrijf je meteen in zodra dit kan!

De nummer 1 t/m 10 uit deze ONK’s plaatsen zich voor de Nationale Selectie waaruit de bondscoaches vissers kunnen kiezen voor een plek in één van onze Nationale Teams om uit te komen op een WK, EK of Interland!

Hieronder een impressie van een aantal ONK’s (opnames 2020)Nederlands Kampioenschap Teams

Op WK’s en EK’s wordt altijd in teamverband gevist. De ambitie van Sportvisserij Nederland is om tot de wereldtop te behoren van de wedstrijdvisserij in de verschillende disciplines. Om tot de top te behoren moeten onze vissers in teamverband kunnen vissen en daarom organiseert Sportvisserij Nederland de landelijke teamcompetities:
 • Nationale Teamcompetitie Kustvissen
 • Top Team Competitie Dobbervissen
 • Top Team Competitie Feedervissen
 • Top Teamcompetitie Dobbervissen Dames + U20

De beste teams mogen zich na de competitie een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Teams winnen een afvaardiging naar een WK, EK of een andere interland om voor Nederland uit te komen! En ben je individueel de beste in één van deze competities dan ben je Nederlands Kampioen in die discipline!

Alle deelnemers uit deze competities plaatsen zich in de selectie waaruit de bondscoaches vissers kunnen kiezen voor een plek in één van onze Nationale Teams, Team Holland, om uit te komen op een WK, EK of Interland!
Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.