Bijzondere vangsten 2009

2009
Eind 2009 ontvang Sportvisserij Nederland deze smelt in een bijzonder fijne vloeistof (wodka). Men dacht dat het om een zandspiering ging, maar na nader onderzoek bleek het om een smelt te gaan.
De vis had een niet-uitstulpbare bovenkaak, een nog vaag zichtbare zwarte vlek op de snuit en twee puntige tanden in het verhemelte. Dat zijn kenmerken die de smelt onderscheiden van de (Noorse en gewone) zandspiering, die een sterk uitstulpbare bovenkaak en een tandeloos verhemelte hebben.

2009


Sportvisser Marco Rouwhof meldt 1e hengelvangst van de Amerikaanse Dikkop elrits (Pimephales promelas).
Op http://www.natuurbericht.nl verscheen onlangs een bericht over deze vangst. In het kader van het project "signalering invasieve exoten" kwam er meer aandacht voor deze vis die in de zomer van 2008 en 2009 gevangen werd. De aangetroffen populatie lijkt zich zelf in stand te houden. Stichting RAVON is bezig met een risico analyse om de schadelijke gevolgen van deze soort in te schatten.
De gouden variant, ook wel “goud-elrits” genoemd wordt veel verhandeld als tuinvijver visje omdat deze beter zichtbaar. Uitzetten van deze vis in onze wateren raden we sterk af omdat deze vis een ziekte met zich mee kan dragen die zeer schadelijk is voor o.a. paling en zeelt.
Het visje wordt maximaal 10 cm lang.

Sportvisserij Nederland wil Marco Rouwhof bedanken voor de 1e melding van deze invasieve exoot en ontvangt een vangstenregistratie pakket.19 september 2009

Gé Slotman ving deze schitterende houting aan de IJssel. Deze vis lijkt veel op de sneep, maar de sneep heeft geen vetvin.


12 september 2009


Dat bijzonder niet altijd mooi is blijkt wel uit deze vangst van Hans Buys. De brasem uit de Amer heeft een flink gezwel op de flank (door wildgroei van cellen). De brasem is ook erg smal gebouwd en heeft duidelijk te lijden onder zijn kwaal.

Dat een aalscholver niet kieskeurig is blijkt wel uit het feit dat deze vis naast zijn gezwel ook nog eens wonden heeft die veroorzaakt zijn door aalscholver beten.


september 2009


Deze prachtige kroeskarper ving Adrie Ulendorp aan een broodvlok. Kroeskarpervangsten zijn bijzonder gezien er steeds minder zuivere kroeskarpers voorkomen in verband met kruisingen met de giebel.

Locatie: Alphen aan den rijn.

16 oktober 2009

Ik kreeg een aantal weken geleden een melding binnen van Paul Brouwmeester. Het ging om een melding uit februari 2008, maar hierdoor niet minder bijzonder. het gaat op een botervis gevangen op de Oosterschelde.

In het IJsselmeer wordt met enige regelmaat een houting gemeld. Peter Buijsman stuurde deze foto van een houting gevangen door vliegvisser Mercy Sibum in een haven aan het IJsselmeer.  Johan Sibum maakte deze foto.

Deskundigen van Sportvisserij Nederland kwamen tot het oordeel "Houting" na het nauwkeurig tellen van de schubben op de zijlijn.29 september 2009


Sander Bosch meldde deze roofblei. Niet echt een bijzondere vangst zou je denken.... was het niet dat Sander deze roofblei op een keine afgesloten vijver ving tijden het pennen op karper. Het aas was maïs!


september 2009


De heer M.vermulm ving na een spectaculaire dril deze gevlekte gladde haai op de landtong bij het Calandkanaal te Rozenburg. Wat een mooie vis een echte Nederlandse haai! Gefeliciteerd.


september 2009


De heer A. van Duin (dit is geen grap) ving een bijzondere vis op een bijzonder aas. Het gaat hier om een blankvoorn- brasem hybride gevangen aan een grote spinner.


20 september 2009


Tijdens de barbeelwedstrijd werden er veel verschillende soorten gevangen: witvingrondel, brasem, blankvoorn, zwartbekgrondel, kesslersgrondel, zeeforel, blauwneus, winde, roofblei en natuurlijk barbeel.

Als extra speciale vis hier de "mopskopbarbeel" van Tom Sintobin en Luc Mom die onder andere met deze vis de 2e plaats binnen sleepte.8 september 2009


Peter Voorwinden ving deze spectaculaire trekkervis tijdens een wrakkentocht op de Noordzee.Augustus 2009


Ferry Bordewijk stuurde deze vis. Zijn vismaat Sjaak vd Berg ving deze blauwneus aan de Waal. het blijft een zeldzame vangst, maar er komen meerdere meldingen binnen van de Waal en de Rijn.oudere melding uit mei 2009


Deze prachtige Siberische steur van 120 cm werd door een lid van Hengelsportvereniging Ons Genoegen (Almere) gevangen in de Hoge Vaart


recente melding 2009

Kwabaal is een vergeten vissoort in Nederland, maar af en toe duikt er weer een op. Deze "zoetwaterkabeljauwen" kwamen uit een meer in Flevoland. De beroepsvisser die ze ving gaf aan dat ze rond de 90 cm waren, wat uizonderlijk groot is voor Nederlandse begrippen. Het is de 1e officiële kwabaalmelding uit Flevoland.

Wat een prachtbeesten!

12 augustus 2009

Om het rijtje grondels van augustus aan te vullen ving dhr J.G. Bosman deze witvingrondel in de Waal.

In de grote rivieren worden de laaste jaren vrijwel uitsluitend witvingrondels gevangen. De inheemse riviergondel lijkt meer in de beken te zitten.

Het herkennen is niet altijd even makkelijk. Gelukkig heeft Stichting RAVON een gebruikersvriendelijke determinatiesleutel gemaakt met hierop de nieuwe (grondel)soorten.

9 augustus 2009

Danny Bok meldde de vangst van deze mooie zwarte grondel op het Noordzeekanaal, tijdens een verticaalsessie op een diepte van ongeveer 5 meter.

6 augustus 2009


Van Berty Kuijpers onvingen we de volgende mail:

Ik heb afgelopen donderdag in de Waal een visje gevangen wat ik nog niet eerder had gezien. Ik denk
dat het een grondelsoort is, maar welke?

Berty het is een Pontische stroomgrodel. Het is een extra bijzondere melding omdat het de 1e hengelvangst van deze soort betreft. In 2008 werd deze soort voor het eerst waargenomen in de Duitse Rijn en wordt momenteel al waargenomen in Nederland.

Voor determinatie van andere nieuwe soorten in Nederland klik hier.

1 augustus 2009

Frank Bosman ving afgelopen weken meerdere Kesslers gondels op de Waal. De vissen werden op maden gevangen.

De kesselersgrondel is een betrekkelijk nieuwe soort in Nederland. In 2007 werd de soort voor het eerst waargenomen in Nederland.

Prachtige foto Frank!


29 juli 2009


Van Paul Bouwmeester ontvingen we de volgende mail:

Vanmiddag  op de Oosterschelde op ong. 30m diepte. Bijgevoegd monstertje gevangen. 20 cm.

Welke soort is dit ?

Het is een vorskwab.

11 juni 2009

Van Job van Eijk kregen we deze foto van een Elrits. Hij ving deze zeldzame vis onlangs in een beek in Noord Limburg

16 mei 2009

De heer Lohmeijer schreef ons : "Kunnen jullie mij vertellen wat mijn zoon gevangen heeft? Hij heeft deze vis op 16 mei gevangen met maden in Almere"

Het is een Goudwinde.

6 mei 2009

De zwartbekgrondel heeft definitief voet, of beter gezegd, "zuignap" aan de grond gekregen in Nederland. Vanuit de zoete en brakke wateren rond Rotterdam bereiken ons deze dagen vangstberichten van soms wel tientallen zwartbekgrondels per dag. De vis op deze foto is gevangen door Pieter Beelen. Op Youtube heeft Peter van der Sluis dit filmpje geplaatst, waarop hij zijn zwartbekgrondelvisserij in beeld brengt.

5 mei 2009

Peter van der Sluis ving deze wolhandkrab met maar één schaar en vroeg zich af of dat vaker voorkwam. Gerrit van Eck van Sportvisserij Nederland komt tijdens zijn werkzaamheden vaker krabben tegen met één schaar. Die kunnen ze verloren zijn aan een roofvis, of bij gevechten met soortgenoten om territorium.

Vaak groeit de schaar er weer aan maar blijft kleiner dan de andere schaar.

18 april 2009

Arjan van Wingerden stuurde ons deze foto van een vis die hij ving in een vijver aan een boilie. Het beest was 30 centimeter lang en leek op een kroeskarper, maar... was het dat ook? Na lang puzzelen komen wij tot de conclusie dat het een hybride is, en wel van een giebel en een kroeskarper.

13 april 2009

Kevin schreef ons : "Ik zat even op 2de paasdag met het pennetje te vissen, net zoals de laatste aflevering op Vis TV. Deze mooie goudkarper was 61cm. Ik heb hem niet gewogen omdat ik die spullen niet bij me had. Gevangen aan 1 zacht maiskorreltje."

29 maart 2009

Bas Schreuder ving een aantal van deze vissen in het Noordzeekanaal en was benieuwd wat het voor soort vissen het waren. Zelf dacht hij aan de zwartbekgrondel, die steeds vaker in Nederland wordt gevangen. Helaas kunnen we op basis van deze foto's (1, 2) niet met zekerheid zeggen wat het is. Waarschijnlijk is het een zwartbekgrondel of een rivierdonderpad.

22 februari 2009
 

Henk Nijhof ving deze bijzondere vis, tijdens de koningswedstrijd van HSV de Brasem uit Tiel. De vis woog 2200 gram en ging in de richting van de 60 centimeter.

Waarschijnlijk is het een Houting .

24 januari 2009

Deze vis werd gevangen door de heer J. Bredewoud in een grote rivier in het midden van het land. Mijnheer Bredewoud was daar gaan vissen omdat zijn snoekwateren allemaal waren dichtgevroren.

De foto werd naar

info@mijnvismaat.nl gestuurd ter determinatie. Dat bleek niet mee te vallen, omdat de vis zowel aan een zalm als aan een zeeforel doet denken.

Uiteindelijk houden we het op een zalm , met een kleine kans op hybride.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.