Basiscursus VISinstructeur 

Er is in Nederland veel vraag naar mogelijkheden om te leren sportvissen. Niet alleen beginnende jeugd heeft behoefte aan begeleiding, ook steeds meer volwassenen geven dit aan. Daarnaast blijkt sportvissen voor speciale doelgroepen (ouderen, mensen met een beperking, daklozen, mensen met een psychische aandoening als ADHD, autisme of PTSS) een enorm waardevolle activiteit. En niet alleen om er even uit te zijn, maar zelfs ook als therapie! 

Cursusmateriaal online cursus

In het Cursusboekje Basiscursus VISinstructeur vind je alle informatie over de opzet van deze online cursus, het materiaal dat je dient te bestuderen en de manier waarop je je kennis kunt toetsen. Het overige cursusmateriaal bestaat uit de handleidingen voor de workshops 'Leer vissen met de vaste hengel' en 'Leer vissen met de werphengel'. 

Nadat je je ervan hebt verzekerd dat je de theorie voldoende beheerst en je oefententamens goed kunt maken, kun je de cursus afsluiten met een online examen. De tentamens en het examen worden naar verwachting in 2023 gepubliceerd.

De bijbehorende workshophandleidingen, instructieboekjes die je thuis gaat bestuderen kun je hier downloaden (PDF):
Voor wie?

De Basiscursus VISinstructeur is bedoeld voor enthousiaste vrijwilligers van hengelsportverenigingen, maar ook voor sport- en activiteitenbegeleiders zoals buurtsportcoaches. Je leert met behulp van speciaal ontwikkelde workshops hoe je beginnende sportvissers (beter) leert vissen. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. In de workshops komen zowel de basistechnieken als het leren vissen met gevorderde vistechnieken aan bod. Je krijgt ook enkele tips hoe met een groep deelnemers om te gaan en ze enthousiast te houden voor de workshopactiviteiten. 
 
Verder maak je kennis met verschillende manieren om deelnemers iets te leren. Om dat op een goede manier te kunnen doen moet je zelf natuurlijk minimaal beschikken over voldoende basiskennis en basisvaardigheden. Tenslotte kun je na deze cursus een leuk pakket aan activiteiten bieden, waarbij startende sportvissers al doende leren vissen. 

Speciaal voor de begeleiding van kinderen biedt Sportvisserij Nederland de Cursus VIScoach en de Cursus VISmeester aan. 

Oefenvragen en examen

De oefententamens en het eindexamen van de Basiscursus VISinstructeur worden in 2023 gepubliceerd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.