Bijzondere vangsten 2011

-> Naar het laatste nieuws over Bijzondere vangsten

Ook een bijzondere vangst gedaan? U kunt uw vangstmeldingen kwijt per email naar info@mijnvismaat.nl Vermeld bij voorkeur in ieder geval vangplaats, datum, tijd, lengte van de vis. Informatie over aas, vangstmethode en diepte zijn ook welkom.

20 december 2011
Het was een tijdje erg rustig wat betreft bijzondere vangsten in Nederland. Veel snoek en snoekbaars werd er gevangen maar de echte specials beleven uit totdat we op www.totalfishing.nl nog net voor het einde van het jaar een foto van een bijzondere vis zagen. Het ging om een heuse slakdolf gevangen door John Soederhuijsen.


26 oktober 2011
Richard Arens uit Nijmegen ving deze prachtige aal van maar liefst 114 cm bij een gewicht van 3,5 kg. De enorme vis had een imposante omtrek van 22 cm. Na enkele foto's is de vis zoals dat hoort netjes terug gezet.

Een zeer bijzondere vangst  en een persoonlijk record voor deze pas 13 jarige visser.

Van harte gefeliciteerd!


8 oktober 2011

Via het meervalmeldpunt kregen we deze schitterende kwabaal binnen. De vis werd aangezien voor een meerval. Hij werd gevangen in de Overijsselse Vecht door Louis Terhürne. Kwabalen zijn zeer zelfzaam in Nederland en worden hier niet vaak aan het hengel gevangen.

Gefeliciteerd met deze zeer bijzondere vangst!


6 oktober 2011


Marlon Scholsberg en vismaat Rolf stuurden ons deze foto's van twee karpers gevangen in dezelfde sessie. Het valt in eerste instantie niet eens op, maar bij deze karpers ontbreken de buikvinnen. Dit is een aangeboren afwijking. Op een bekend engels karperwater (Redmire Pool) zwom ooit een karper zonder bijkvinnen die ze de naam "no pelvic" gaven.

30 augustus 2011


Caspar Geerinck was na een dag vliegvissen op het Oostvoornse meer terug aan het waden toen hij opeens een vreemde vis zag in het licht van de hoofdlamp. Met een stripmandje (voor het vliegvissen) schepte ze het dier uit het water en schoot een aantal foto's. hij mailde naar info@mijnvismaat.nl om uit te vogelen welke soort het was.




Het is een puitaal. Een zeer bijzondere vis die tijdelijk op het drogen kan verblijven en levendbarend is.





Bedankt voor het melden van deze bijzondere vangst!



juli/augustus 2011

Martijn Westdorp en Jan Kodde (foto) vingen maar liefst drie pijlstaartroggen. De grootste vis was 80 cm bij vijf kilo! Op de Oosterschelde worden in de zomer af en toe pijlstaartroggen gevangen maar meestal gaat het dan om kleinere exemplaren.  

LET OP! De stekel op de staart bevat een gifklier die gevaarlijke en pijnlijke wonden kan veroorzaken.

Mannen gefeliciteerd met deze ZEER bijzondere vangsten!

Ook een Nederlandse haai of rog gevangen? Meld hem dan op www.haairog.nl



24 augustus 2011

Edo Lorist ving deze zeer bijzondere albino tong van 20 cm in het Noordzeekanaal. We zien wel vaker tongen met pigmentstoringen/semi-albinisme, maar meestal is dan de helft van het lichaam wit (van de donkere zijde). Deze albino's worden slechts zelden aangetroffen.



2011

Erik Sagan ving tijdens het trollen op het haringvliet tot 2 keer toe prachtige houtingen. De vissen waren maarliefst 60 en 58 cm. Bijzondere vissen met voor Nederland extreme lengtes.



28 juni 2011

Op totalfishing zagen we dat Matthias een wel erg bijzondere graskarper ving. Zijn vis was maarliefst 140 cm lang en woog meer dan 30 kg! Na wat speurwerk bleek dit qua gewicht geen wereldrecord te zijn maar de lengte is bizar.

In 2004 ving een Amerikaan met een kunstworm bedoeld voor balckbass het wereldrecord graskarper van 80 lbs (36,29 kg) bij 52 inch (132 cm).



16 Juni 2011

Manolo Sendon mailde ons deze opmerkelijke vangst. Alsof deze blauwneus niet bijzonder genoeg was had deze vis ook nog eens een dubbele bovenste staartlob. We hebben hier bij Sportvisserij Nederland in de loop der jaren veel vissen langs zien komen maar nog nooit een met deze afwijking. We dopen hem tot een heuse "dubbelstaart" 

We vermoeden dat het een aangeboren afwijking is.



13 Juni 2011

Mark van Saaze (onder) en zijn vriend Mike Hofman (boven) visten al weken tevergeefs, totdat ze een hele beste karper aan de lijn kregen. Na een gevecht van wel 20 minuten wisten de twee vrienden deze schitterende schubkarper te vangen.

De schubben bovenaan de flank staan niet zo netjes in een rijtje. Zo'n schubkarper noemt men ook wel "Warrelschub" en komen minder vaak voor.

Na zo lang gewacht te hebben is dit zeker een bijzondere vangst die ze niet snel zullen vergeten!

Gefeliciteerd met deze vangst!



29 mei 2011

Menno Hoekstra belde vandaag naar kantoor met de mededeling dat hij een zwartbekgrondel van maarliefst 24 cm had gevangen. De maximale maat aangegeven in de veldgids zoetwatervissen bedraagt 25 cm. Tot nu toe is dit de grootste zwartbekgondel bij ons bekend.



12 mei 2011

Soortenjager Frank Habets meldde dat hij mogelijk 10 Donaubrasems had gevangen in de Duitse Rijn. We krijgen wel eens melding van één enkel exemplaar, maar 10 stuks op een middagje vissen is zéér uitzonderlijk. Bij nadere bestudering van de vis door soortenexperts bleek Frank gelijk te hebben. De Duitse Rijn ligt wat dichter bij het stroomgebied van de Donau dus wie weet vangen we in Nederland binnekort ook aantallen Donaubrasems.

De Donaubrasem is te herkennen aan zijn uitzonderlijk lange anaalvin, grote schubben, groot oog en de onderste staartlob is duidelijk langer dan de bovenste. Niet te verwarren met een kolblei die een korte anaalvin heeft.



25 april 2011

Hans Visser uit Capelle aan den IJssel viste 2e paasdag aan de Hollandse IJssel. Na een aantal brasems werd de voerkorf weer gevuld en in geworpen. Vrijwel meteen had hij beet. Deze zeeprik was vals gehaakt in de rugvin en was minimaal 80 cm lang.

Prikken zijn echte oervissen waarbij de kaken niet ontwikkeld zijn. In plaats van een echte bek hebben ze een raspschijf waarmee ze zich vastzuigen (parasiteren) op andere vissoorten.



20 april 2011


Op een website zagen we dat de gebruiker Dirk Gebben een wel hele speciale vangst had gedaan. Het gaat hier niet om een Europese meerval maar om een heuse Kanaalmeerval. Deze meerval heeft in tegenstelling tot de Europese Meerval een vetvin en een gevorkte staart.
Deze Noord-Amerikaanse soort wordt in Nederland gehouden in aquaria en wordt soms los gelaten in het 'wild'. Dit loslaten van vis kan enorme risico's met zich mee brengen en wordt daarom sterk afgeraden. Exoten kunnen o.a. ziekten en parasieten met zich mee brengen maar kunnen ook inheemse soorten verdringen. We zijn erg blij met de melding van deze vis zodat we een beeld krijgen van de verspreiding van deze vissen.



16 April 2011


Op een website zagen we de gebruiker Stefan Huls met een prachtige kroeskarper. Misschien wel Nederlands mooiste inheemse vis?
Kroeskarpers zijn zeldzaam en tonen wat betreft leefgebied en gedrag veel gelijkenissen met de zeelt.

Gefeliciteerd met deze schitterende vangst!



April 2011


Marcel Spelde uit Onstwedde ving tijdens het feederen deze prachtige goudwinde van 50 cm. Een niet allerdaagse vangst!


Maart 2011
 
Rob de Regt ving deze prachtige meerval van 153 cm en ruim 30 kg tijdens het roofblei vissen aan licht matriaal.

Het duurde een half uur voordat de meerval het op gaf. Na de foto is de vis (zoals gebruikelijk is bij sportvissers) weer teruggezet.

Bert Kluinhaar ving deze blankvoorn met een bijzondere afwijking. Deze blankvoorns zonder pigment worden ook wel blauwling genoemd. De vis is doorschijnend waardoor men de kieuwen ziet als een rode vlek.

Op pagina 41 van het kennisdocument blankvoorn staat meer informatie over deze afwijking.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.