Tips voor gebruik van de VISsenscanner


Zelf zijn we heel erg tevreden met de gloednieuwe VISsenscanner; de functie in de VISsengids app om met je smartphone automatisch vissen te herkennen. Uniek in de wereld op dit moment; deze omvang en kwaliteit vind je nergens anders.

Maar de mogelijkheden zijn logischerwijs niet onbegrensd. Om de verwachtingen een beetje te managen willen we je wijzen op de volgende zaken:

Wat kan de app niet/ waar moet je op letten:


 1. De Vissenscanner is zodanig getraind dat er in het resultaat ALTIJD minimaal één vissoort wordt getoond. Dat geldt ook voor foto's waar GEEN vis op staat.

 2. Het algoritme van de VISsenscanner is getraind met beelden van de 147 Nederlandse zoetwater- en zeevissen, inclusief enkele soorten die in zoet water én zee voorkomen zoals de zalm, steur en paling. Je moet flink je best doen om in Nederland een soort te vangen die niet wordt herkend.

  Een aantal Nederlandse soorten wordt op dit moment nog niet herkend. Deze zijn nog niet ingetraind omdat er bijvoorbeeld onvoldoende geschikte beelden waren om het algoritme te trainen. Als je een foto van een andere (bijvoorbeeld buitenlandse) vis inschiet, zal ook hier één van de 147 zoetwatervissen als resultaat teruggegeven worden.

 3. Goede foto's zorgen voor een betere herkenning. Dus met zoveel mogelijk vis in beeld (vanaf de zijkant), scherp, hoge resolutie, niet over- of onderbelicht, etc. Onscherpe foto’s of foto’s waar de vis grotendeels bedekt is door vingers of andere objecten zijn lastig te herkennen en kunnen verkeerde resultaten geven.

 4. Het algoritme achter de herkenning is met name gebaseerd op foto's met vissen die van de zijkant zijn gefotografeerd. Foto's met vissen die van voren, onder of bovenaf zijn gefotografeerd, kunnen slechte resultaten geven.

 5. Foto’s van beeldschermen geven een slecht resultaat omdat daar vaak strepen doorheen lopen die de visherkenning kunnen verstoren.

 6. De app kan moeite hebben met kleurvarianten van vissen zoals goudwinde, goudzeelt en goud/ koikarpers. Van deze verschijningsvormen zijn nog onvoldoende foto's ingeleerd.

 7. De app is niet specifiek getraind op jonge vis (juvenielen) en kan daar dus eerder een fout in maken. Volwassen vissen scoren beter.

 8. Hybriden van vissoorten geven niet altijd het goede resultaat omdat de herkenning uitgaat van één vissoort en zal dan de meest dominante soort in de hybride de hoogste score geven. Zo zal een roofblei-winde hybride vaak het resultaat van één van beiden geven.

 9. Tot slot: aan de resultaten van herkenning in de VISsenscanner kunnen geen rechten worden ontleend.


Privacy

Met het gebruik van de VISsenscanner functie in de VISsengids app ga je ermee akkoord dat waarnemingen centraal worden opgeslagen door Sportvisserij Nederland. Waarnemingen bestaan uit de foto, vissoort, exif-data en/ of pgs-locatie. Sportvisserij Nederland slaat gegevens nooit zonder toestemming op.

Gegevens worden gebruikt voor analyses en onderzoek ten behoeve van de visstand in Nederland. Denk hierbij aan verspreidingsgegevens van vissoorten of signalering van bijzondere soorten. Geanonimiseerde verspreidingsgegevens worden (zonder foto’s) gedeeld met onze partner Observation.org om de biodiversiteit van vissoorten in kaart te brengen en te beschermen.

Beelden worden ook gebruikt om het algoritme voor herkenning van vissoorten verder te verbeteren.

Klik hier voor het volledige privacy-statement van Sportvisserij Nederland


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.