Nachtvissen en vissen met een derde hengel


In veel Nederlandse wateren mag het hele jaar ’s nachts worden gevist. Daarvoor heb je – náást de VISpas – de NachtVIStoestemming nodig. Wil je in Nederland met drie hengels vissen, dan heb je de Derde Hengeltoestemming nodig. Beide zijn hier online te bestellen.



Zowel de NachtVIS- als Derde Hengeltoestemming bestaat uit een hologramsticker die op de achterzijde van de VISpas moet worden geplakt. Wil je beide extra toestemmingen, dan is er de combi hologramsticker.

     

De NachtVIS- en Derde Hengeltoestemming zijn het hele kalenderjaar geldig en strikt persoonsgebonden. Indien je als VISpashouder meerdere VISpassen hebt, hoeft je slechts eenmaal de toestemming(en) aan te schaffen. In de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en in de VISplanner staat met symbolen aangegeven waar beide toestemmingen geldig zijn.

Nachtvissen is toegestaan in alle wateren met het symbool  in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren en de VISplanner. Onder ‘nachtvissen’ wordt verstaan: het vissen van twee uur na zonsondergang tot één uur voor zonsopkomst. In natuurgebieden kunnen afwijkende regels gelden!

Ook met een JeugdVISpas mag je nachtvissen met de NachtVIStoestemming. Personen onder de 16 jaar mogen echter uitsluitend nachtvissen onder begeleiding van een persoon die minimaal 16 jaar oud is.

Schuilmiddelen en tenten

Het is de bevoegdheid van de gemeente om de regels over het gebruik van een tentje of ander schuil- of kampeermiddel te regelen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De APV staat vaak op de website van de gemeente. Als de gemeente het gebruik van een tentje toestaat dan kan de visrechthebbende hieraan – net als bij het nachtvissen – nadere voorwaarden stellen. Om te weten of iemand een tentje mag gebruiken, moet dus eerst gekeken worden naar de APV en vervolgens in de schriftelijke toestemming (vergunning) voor het vissen.



De wateren waar het gebruik van een schuilmiddel is toegestaan zijn in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren voorzien van dit symbool . Voor de wateren waar dit symbool niet bij staat, is het onbekend of niet toegestaan om een schuilmiddel te gebruiken. Om er achter te komen of bij deze wateren een schuilmiddel mag worden gebruikt, moet worden gekeken naar wat er in de APV staat.

Ook kan een hengelsportvereniging wel aparte toestemmingen uitgeven voor haar leden. Staat een water niet in de Gezamenlijke Lijst, kijk dan in de lijst van de vereniging hoe het nachtvissen en het gebruik van de derde hengel is geregeld. Staat het water in de verenigingslijst en staat er niets over nachtvissen, dan is nachtvissen toegestaan.

Derde hengel symbool

Ook wordt er in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren met een symbool aangegeven of er met een derde hengel mag worden gevist. Zie je dit symbool dan mag je – als je in het bezit bent van de VISpas en de Derde Hengeltoestemming – met een derde hengel vissen in het betreffende water.

Direct vissen

De Nachtvistoestemming kost € 10,- en de Derde Hengeltoestemming kost € 25,-. Bij bestelling krijg je direct een Voorlopige toestemming digitaal toegestuurd. Met deze print, de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren (+Aanvullingslijst) en de VISpas kun je meteen gaan vissen. Raadpleeg vooraf altijd de VISplanner zodat je zeker weet waar je met welke toestemming mag vissen.

De definitieve toestemming krijg je vervolgens zo snel mogelijk thuisgestuurd. Deze sticker plak je op de achterzijde van de VISpas. Geef je bij je bestelling een machtiging af, dan ontvang je de toestemming volgend jaar automatisch voor de start van het nieuwe visjaar.

Wil je meer weten over de regels? Kijk dan hier voor de regels omtrent de Nachtvistoestemming en Derde Hengeltoestemming. Meer informatie over de Gezamelijke Lijst van Nederlandse VISwateren vind je op deze pagina.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.