Visstandbeheercommissies (VBC's)

Een VBC is een overlegplatform waarin afspraken gemaakt worden over het beheer van de visstand. Meestal zit de sportvisserij en beroepsvisserij aan tafel met de waterbeheerder en soms andere partijen als natuurbeheerders. Een belangrijk doel is om gezamenlijk tot betere maatregelen te komen dan partijen afzonderlijk zouden nemen.

Zo kan bijvoorbeeld bij het aanleggen van natuurvriendelijke oevers, via afstemming in de VBC, beter rekening worden gehouden met de sportvisserij en de visstand. Het gaat dus om een verbeterde samenwerking. In de meeste VBC´s worden hengelsportverenigingen ook vertegenwoordigd door een adviseur van de eigen federatie.

De organisaties die deelnemen aan de VBC maken samen een visplan. In dit visplan spreken ze af hoe ze de komende jaren gaan vissen. De sportvisserijorganisaties geven bijvoorbeeld aan waar wel of niet gevist mag worden en of sportvissers vis mogen meenemen. De beroepsvissers geven bijvoorbeeld aan hoeveel vis ze mogen vangen en met welke vistuigen. Rijkswaterstaat of het Waterschap is nauw betrokken bij het opstellen van het visplan.

Aan een VBC ligt een overeenkomst ten grondslag die alle deelnemende partijen ondertekenen. Deelname aan een VBC is niet vrijblijvend, hengelsportverenigingen of beroepsvissers worden vaak door de overheid verplicht om mee te doen aan de VBC en mee te werken aan het visplan.

Heb je specifieke vragen over een bepaalde VBC? Neem dan contact op met je adviseur bij de federatie. Die helpt je graag verder.

 -> Lees alles over VBC's op de speciale website www.visstandbeheercommissie.nl

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.