Economie en werkgelegenheid

In nagenoeg elk water in ons land wordt gevist. Zoet of zout, de sportvisserij vormt de grootste groep waterrecreanten. Sportvisserij is niet alleen een veel beoefende vorm van recreatie; met een totale omzet van bijna 1 miljard euro per jaar is het ook een belangrijke economische activiteit.

Tientallen groothandels, honderden hengelsportzaken, maar ook diverse bootverhuurbedrijven, reisbureaus en verblijfsaccommodaties zijn geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de hengelsport. Voor alle cijfers check dan het rapport van KANTAR (PDF) vanaf pagina…

Uit eerder en weliswaar gedateerd onderzoek uit 2004 is gebleken dat met de sportvisserij in de Nederlandse binnenwateren 2.500 mensjaren aan werkgelegenheid is gemoeid. Voor de Nederlandse zeesportvisserij ligt het aantal mensjaren op 800. Kortom: met de Nederlandse sportvisserij is in totaal zo'n 3.300 mensjaren aan werkgelegenheid gemoeid. Anno 2020 zal dit zeker niet minder zijn geworden

-> Bekijk hier het rapport (pdf) van een onderzoek in opdracht van Directie Visserij van het Ministerie van LNV naar het economisch belang van de sportvisserij in Nederland en van de recreatief-toeristische potentie ervan uit 2004 (PDF).

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.