Zeebaars

Recreatieve visserij


Voor sportvissers geldt vanaf 1 januari tot 1 april en van 1 november tot en met 31 december 2019 een algeheel meeneemverbod voor zeebaars. Sportvissers mogen vanaf 1 april t/m 31 oktober 2019 maar één zeebaars meenemen voor eigen consumptie. De zogenoemde 'baglimit' is vanaf 1 april tot en met 31 oktober dus één maatse vis (de minimummaat bedraagt 42 cm). Zonder nader bericht gelden voor 2020 dezelfde regels in de genoemde perioden.

Omdat het slecht gaat met het zeebaarsbestand gelden voor deze vissoort enkele bijzondere beperkingen.

Beroepsvisserij

Voor vissersvaartuigen die met haken en lijnen op zeebaars vissen geldt dat zij in 2019 alleen in januari en van 1 april tot en met 31 december zeebaars aan boord mogen hebben, overladen, verplaatsen of aanlanden. Hierbij gelden de volgende limieten:

  • met bodemtrawls (29), voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 400 kilogram per twee maanden en 1 % van het gewicht van de totale vangst mariene organismen aan boord die door dat vaartuig op één bepaalde dag zijn gevangen; 
  • met zegens (30), voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 210 kilogram per maand en 1 % van het gewicht van de totale vangst mariene organismen aan boord die door dat vaartuig op één bepaalde dag zijn gevangen; 
  • met haken en lijnen (31), maximaal 5,5 ton per vaartuig per jaar; 
  • met vaste kieuwnetten (32), voor onvermijdelijke bijvangsten van maximaal 1,4 ton per vaartuig per jaar. 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide