World Fish Migration Day: zaterdag 25 mei


Zaterdag 25 mei is het Wereld Vismigratiedag, de dag waarop het belang van vrije vismigratie wereldwijd in de spotlights staat. Sportvisserij Nederland organiseert twee evenementen, in Doetinchem en Ochten, waarbij jij kunt komen kijken.

Vis jij mee op plastic en zeldzame trekvissen?

Voor het project De Rijn Verbindt organiseert Sportvisserij Nederland zaterdag 25 mei een speciaal evenement in Ochten langs de Waal. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland vissen samen met Rijkswaterstaat Oost Nederland en een lokale beroepsvisser met een speciaal visnet – een ankerkuil (pdf) – naar plastic en zeldzame trekvissen. Grijp deze unieke kans om aan boord te stappen en te zien wat er allemaal boven water komt.


Vissen met de ankerkuil.


Aanmelden en programma ankerkuil


Op deze dag gaan de onderzoekers van Sportvisserij Nederland vissen met een ankerkuil. Dit is een speciaal visnet dat vanaf een geankerde boot in de stroming staat en zo plastic, beschadigde (dode) vis en stroomafwaarts zwemmende vissen vangt. Het vissen met de ankerkuil geeft inzicht in de hoeveelheid, herkomst en de verschillende soorten plastics in de rivier, zodat ze de oorzaak kunnen achterhalen en het probleem effectief aan kunnen pakken.

Naast plastic worden ook (zeldzame) stroomafwaarts trekkende vissen - zoals paling, jonge zalmen, zeeforellen en elften - gemonitord. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op beschadigde vis, wat het gevolg kan zijn van waterkrachtcentrales en scheepsschroeven. 

De Ankerkuilvisserij op de Waal wordt mede mogelijk gemaakt door InterReg, Provincie Gelderland, Rijkwaterstaat en Sportvisserij Nederland. Wil jij meer te weten komen over Ankerkuilvisserij, plastic in de rivier en kans maken op een ontmoeting met een zeldzame vis? Kom dan zaterdag 25 mei bij ons aan boord tijdens één van de excursies (duur: 90 minuten, maximaal 30 deelnemers per keer) met afvaarten om:
  • 9:30 uur
  • 11:30 uur
  • 13:30 uur

Aanmelden voor dit bijzondere en leerzame evenement is verplicht en kan via bovenstaand email-adres. Graag daarbij het tijdstip van de gewenste afvaart vermelden. Vooraf aanmelden is verplicht. Deelname minimumleeftijd acht jaar en in het bezit van een zwemdiploma.


Soms worden er flinke vissen gevangen tijdens het ankerkuilen.


Kom kijken bij Swimway Oude IJssel

Het ander evenement vindt plaats in Doetinchem op de oever van de Oude IJssel. De vissen die tijdens deze dag door sportvissers worden gevangen worden voorzien van een zender om een beter beeld te krijgen van hoe vissen deze rivier gebruiken en wat er beter kan. Kom kijken, luister naar de presentaties over het onderzoeksprogramma van het project Swimway Oude IJssel en misschien zie jij wel een gigantische meerval of een andere bijzondere vangst.


De Oude IJssel. Foto: Matthijs de Vos waterschap Rijn en IJssel.


Programma en aanmelden Swimway Oude IJssel

  • Locatie: Stokhorstweg 4, Doetinchem, Nederland
  • Datum: zaterdag 25 mei
  • Tijd: 10:00 tot 16:00 uur.  Presentatie 1 start om 11.00 uur. Presentatie 2 start om 14:00 uur
  • Aanmelden: mail naar kolfschoten@sportvisserijnederland.nl

Op deze dag gaan de onderzoekers van Sportvisserij Nederland samen met sportvissers vissen op de Oude IJssel op en rondom het terrein van Hengelsportvereniging De Rietvoorn in Doetinchem. Gedurende dag wordt er gevist waarbij enkele gevangen soorten (winde, roofblei en meerval) worden voorzien van zender.

Met het aanwezige meetnetwerk én de gezenderde vissen brengen de onderzoekers in beeld hoe de (trek) vissen zoals de gigantische meerval, roofblei en winde de rivier gebruiken. Met deze kennis doen de onderzoekers aanbevelingen om de Oude IJssel om en het leefgebied van de vissen aldaar te verbeteren.

Naast dat je kunt zien hoe de onderzoekers te werk gaan, worden er tijdens het evenement meerdere presentaties gegeven over het onderzoeksprogramma met alle ins en outs over het project Swimway Oude IJssel.

Meld je wel eerst even per mail aan voor dit bijzondere en leerzame evenement.

Evenementen in de buurt


Nog niet genoeg van al die vissen? Samen met Waterschap Rijn en IJssel kun jij naar vissen in de vistrap bij Doesburg komen kijken. Ook net over de grens in het duitse Bocholt is een vismigratie evenement. kijk voor meer informatie op worldfishmigrationday.com/events.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.