Feiten en cijfers

Volgens de meest recente onderzoek door WMR/KANTAR uit 2018 blijkt dat in 2017 ruim 1,1 miljoen Nederlanders een of meer keer hebben gevist in hun eigen land op het binnenwater of op zee. Het merendeel bestaat uit mannen, ca.230.000 vrouwen en 225.000 kinderen tot 15 jaar.

Het aantal sportvissers wat lid is bij een van de bijna 800 hengelsportverenigingen die via de zeven regionale federaties zijn aangesloten bij Sportvisserij Nederland is in 2019 wederom gestegen met 19.000 naar 547.466 aangesloten leden.Verschil aantal lidmaatschappen en omvang sportvisserij


Er is een aantal redenen waarom sportvissers niet lid zijn van één of meerdere hengelsportverenigingen. Ten eerste zijn er ca 50.000 sportvissers die in het bezit zijn van een Kleine VISpas, waarmee ze met slechts één hengel, een beperkt aantal aassoorten en op slechts een deel van de wateren in Nederland mogen vissen. Deze sportvissers zijn wel geregistreerd bij Sportvisserij Nederland maar dus geen lid van een hengelsportvereniging.Verder is voor sportvissers die uitsluitend op of aan zee vissen, geen lidmaatschap of VISpas vereist. Een belangrijke groep sportvissers die óók geen document nodig hebben wordt gevormd door een flink aantal kinderen tot 14 jaar. Zij mogen namelijk onder begeleiding van iemand van 18 jaar of ouder, én in het bezit van een VISpas, gratis meevissen.

Er zijn ook diverse viswateren waarvoor geen lidmaatschap is vereist, maar waarvoor entreegeld wordt gevraagd, zoals bij commerciële visvijvers. Tenslotte is er een groep sportvissers die (on)bewust zonder een geldige visdocument vist, de zogenaamde groep “zwartvissers”.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide