Vis & water

Vuurdoop: 'op het matje'

07 mei 2020

Als sportvisser zet je je vangst in de best mogelijke conditie weer terug. Een onthaakmat mag daarom eigenlijk niet in je uitrusting ontbreken. Met de oprol- én betaalbare ‘Roll-A-Mat’ van Korum heeft niemand meer een excuus om dit kleinood niet bij zich te hebben.

De ‘gedragscode welzijn vis’ – zie de VISplanner app of pag. 303/304 van de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse VISwateren – is glashelder: bij het onthaken van grote vissen (karper en snoek) áltijd een onthaakmat gebruiken. Nou is ‘grote vissen’ natuurlijk een breed begrip. Eigenlijk verdient élke vis die te groot is om vanuit de hand te onthaken zo’n beschermlaag tegen een harde, vieze of droge ondergrond – dus ook winde, zeelt, barbeel, brasem, snoekbaars, roofblei, enzovoorts. Een natte onthaakmat is bovendien beter voor de slijmlaag van de vis, die essentieel is voor zijn weerstand. En zo’n mat kan ook handig zijn bij het terugzetten van je vangst.

Lees hier het volledige artikel.

> Meer materiaalnieuws in ons archief!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.