Tweede Kamerlid Jacobi (PvdA) stelt minister I&M vragen over waterkracht

4848
21 jan 2016

In juni 2014 werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen over de reductie van de vissterfte door waterkrachtcentrales. In de motie van Tweede Kamerlid Lutz Jacobi (PvdA) vroeg zij om de waterkrachtcentrales van Linne en Lith aan te wijzen als proeflocaties voor experimenten met niet bewezen, nieuwe technieken om te kijken of de vissterfte hier omlaag kan worden gebracht. Onlangs stelde zij de Minister van Infrastructuur en Milieu vragen over de stand van zaken in dit dossier.

De motie die Jacobi in2014 indiende zette in op een sterke reductie van vissterfte bij waterkrachtcentrales (WKC’s). De cumulatieve vissterfte zou moeten worden teruggedrongen naar een maximaal toegestane norm van 10%. Dit betekent dat het aandeel van de WKC’s als oorzaak van vissterfte niet groter mag zijn dan 10% van de totale vissterfte. Deze maatregel geldt voor de gehele Maas van Eijsden tot en met Lith. Op dat traject zijn de waterkrachtcentrales van Linne en Lith de twee grootste knelpunten: gezamenlijk zitten die qua vissterfte ruim boven de 10% norm van Rijkswaterstaat.

Klik hier voor de vragen van Tweede Kamerlid Jacobi aan de Minister van Infrastructuur en Milieu over vissterfte bij waterkrachtcentrales.


Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.