Visionair no. 39 verschenen

9181
21 mrt 2016

Op 21 maart 2016 is nr. 39 van Visionair verschenen. Visionair is het magazine over biologie en beheer van vissen voor mensen die werkzaam zijn in de waterwereld of hiervoor een bijzondere belangstelling hebben.

Wil jij als sportvisser ook eens meer verdiepen in de achtergronden van vis en water? Neem dan vooral een abonnement op Visionair!

In dit nummer staan de volgende artikelen.:

Beheer op zijn Vlaams


In het Vlaamse veranderden sportvissers een kale zandwinplas in een uniek recreatiegebied én natuurparel. Samenwerken was de sleutel tot succes.


Logboek van een vissenleven


Ook vissen hebben jaarringen en wel in de gehoorsteentjes. Via een chemische analyse kan hiermee inzicht in de leefwijze en het leefgebied van de vissen worden verkregen.

Nuchter beheren 


Nu de eerste Kaderrichtlijn Water-fase (2009-2015) achter de rug is, kijken we terug én vooruit naar trends en ontwikkelingen van voor vis relevante doelen en –maatregelen.

Van ansjovis tot zeewolf


Vissen hebben vaak bijzondere namen. Namen die in de loop der eeuwen in de vergetelheid zijn geraakt. Zoals het ‘amelon’ en het ‘hoerekind’.

Vrij baan voor de Boven Slinge


Waterschap Rijn en IJssel heeft in de beek Boven Slinge twee betonnen stuwen verwijderd om vissen vrije doorgang te geven. In de VS gebeurt dit zogenoemde ‘dam removal’ al op grote schaal.

Vliegen, larven en vissen


Zowel bij de kweek van pootvis als bij de productie van boilies wordt veel vismeel gebruikt. Mogelijk is eiwit op basis van vliegenlarven hiervoor een duurzaam alternatief. In de Wieringermeer krijgen karpers dit nieuwe visvoer voorgeschoteld.

Passende forellen


Voor recreatie, consumptie en (her)introductie worden er al meer dan honderd jaar diverse soorten forellen uitgezet. Inzicht in de genetische samenstelling van de deze soorten is van groot belang voor behoud en herstel van inheemse populaties.


Haaien op de kust


Grote predatoren zoals haaien staan bovenaan de voedselketen en vormen een belangrijke pijler onder een gezond ecosysteem. Juist deze diergroep wordt zwaar overbevist. Toch lijkt het met de haaiend voor onze kust iets beter te gaan.

Zuid-Afrikaanse vissen migreren ook


Rivieren zijn in Zuid-Afrika vooral leveranciers van water voor menselijk gebruik en soms een makkelijke manier om afval te lozen. Met behulp van Nederlandse experts wil de Zuid-Afrikaanse ecoloog O’Brien in zijn land het tij keren.

Wereld Vismigratiedag 2016


Zaterdag 21 mei 2016 is het Wereld Vismigratiedag 2016. Met dit grootse evenement wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van trekvissen als basis van levende rivieren.

Netwerken voor aalherstel


Diverse organisaties werken hard aan het herstel van de aalpopulatie. Centraal tijdens een Vissennetwerk-bijeenkomst waren de vragen ‘Waar staan we nu, wat gebeurt er en vooral wat moet er nog gebeuren?’

Monstervissen


De bekende natuurfilmer Cees van Kempen is de nieuwe columnist van Visionair. Hij staat stil bij het verschijnsel ‘monstervis’.
Klik hier (pdf) voor de volledige inhoudsopgave (pdf) en klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.