Nederlandse zeeforel verkocht op markt

7089
23 nov 2016

Dinsdag 22 november verscheen in de Volkskrant een groot artikel over de verkoop van beschermde trekvissen zoals zalm en zeeforel. ‘Een goede zalm gooi je toch niet terug?’

Klik hier om naar de online versie van het artikel in De Volkskrant te gaan .

De verkoop van beschermde trekvissen is een actueel thema. Landen als België, Frankrijk, Luxemburg en met name Duitsland investeren honderden miljoenen euro’s om trekkende vissoorten als zalm, zeeforel en elft terug te laten keren in de rivieren waar zij van nature thuis horen. Zo worden er vistrappen aangelegd, stuwen verwijderd, wateren natuurlijk ingericht en vele miljoenen jonge visjes uitgezet.

Investeringen (deels) tenietgedaan

Na lang treuzelen neemt ook Nederland zijn verantwoordelijkheid door barrières als de Haringvlietdam en de Afsluitdijk voor vissen passeerbaar te maken. Helaas worden deze investeringen (deels) tenietgedaan door de visserij. Zo worden vergunningen afgegeven voor visserij in en vlak voor de mondingen van de grote rivieren zoals de Nieuwe Waterweg, voor de Haringvlietdam en voor de Afsluitdijk. Bij de nettenvisserij op deze plaatsen vormen zalm, zeeforel en fint een onvermijdelijke bijvangst.

Verboden praktijken

Wat er met deze bijvangst gebeurt, maakt het artikel van de Volkskrant pijnlijk duidelijk: die wordt gewoon op de markt verkocht – terwijl de verkopers weten dat dit verboden is. De beroepsmatige visserij frustreert op deze manier de terugkeer van beschermde trekvissen. Het product van een miljoeneninvestering wordt voor enkele euro’s in een viskraam verkocht. 

Overlevingskans nul

Op grond van de Visserijwet geldt een terugzetverplichting voor onder andere fint, zalm en zeeforel. In het Volkskrantartikel geven de beroepsvissers aan dat het zonde zou zijn om te voldoen aan de terugzetverplichting door goede vis die in netten als bijvangst het loodje heeft gelegd terug te zetten. Hierbij vermelden de vissers niet dat de vangstkans van deze beschermde vissoorten hoog is doordat op de migratieroutes wordt gevist en dat de overlevingskans in staand want nihil is.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.