Diepst levende vis op aarde ontdekt (video)

11640
07 dec 2017

Wetenschappers hebben een nieuwe vissoort ontdekt die de tot nu toe diepst levende vissoort is die bekend is. Het dier leeft op een diepte van meer dan achtduizend meter, acht kilometer! Vanwege de gigantische waterdruk is dit een diepte waar maar weinig dieren kunnen overleven. Dit is dan ook de eerste bekende vis die op deze diepten bestaat en is hiermee direct recordhouder “diepst levende vissoort”.

Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben het dier ontdekt in de Marianentrog in de Grote Oceaan. Deze trog is met een diepte van 11 kilometer de diepste plaats in de oceanen die momenteel bekend is. De nu ontdekte vissoort heeft de naam “Pseudoliparis swirei” / “Mariana snailfish” meegekregen van de ontdekkers.

In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.

Uitzonderlijk

Dat een dier op deze diepte kan leven is uitzonderlijk. Op diepten als deze is de waterdruk immens, iets wat vrijwel alle vissoorten fataal zou worden. Het uiterlijk van de nu ontdekte vis doet ook niet vermoeden dat hij kan overleven op deze extreme diepten, maar bewijst toch anders. Voordeel is dat op deze diepten in de Grote Oceaan geen roofdieren leven die een bedreiging vormen.

Bron: Dierennieuws

Bekijk hieronder enkele beelden die de wetenschappers hebben gemaakt.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide