Sportvissen in beschermde gebieden

3310
24 mrt 2018

Natuurbescherming en sportvissen gaan heel goed samen in zee- en kustgebieden. Bovendien levert deze combinatie sociaaleconomisch voordeel op voor kleinschalige kustgemeenschappen. Dat is de boodschap van de position paper die de European Anglers Alliance (EAA) begin maart heeft aangeboden aan de beleidsmakers in Brussel.

Veel belangrijke sportvisgebieden in Europa hebben een beschermde status. Langs de Nederlandse kust geldt dat bijvoorbeeld voor de Waddenzee, Noordzeekustzone, de Voordelta en de Vlakte van de Raan. Dit zijn stuk voor stuk Natura 2000-gebieden. De EAA maakt zich in haar nieuwe position paper – Angling in Marine Protected Areas, a Win-Win-Win for anglers, the environment and society – sterk voor het (blijven) toestaan van sportvisserij in deze gebieden. Het creëren of herstellen van ecosystemen staat medegebruik door sportvissers namelijk niet in de weg.

Win-win-win 

Zo is 88% van de zeereservaten in de Verenigde Staten opengesteld voor recreatief medegebruik, waaronder sportvisserij. Daar blijkt dat het toestaan van een op duurzame leest geschoeide hengelsport de gebruiker in hoge mate betrekt bij het beschermen van de natuur. Daarbij profiteert niet alleen de natuur en de sportvisserij, maar ook de lokale economie die een boost krijgt van het sportvistoerisme. Zo genereren de 400.000 sportvissers in het nationale mariene park van de Florida Keys jaarlijks een bedrag van 274 miljoen dollar. Daarom moedigt de EAA beleidsmakers in Europa aan om zeereservaten open te stellen voor sportvissers. Dat leidt niet alleen tot een gezonder en robuuster ecosysteem – met meer vis en meer vissoorten – maar ook tot winst voor de hengelsport én de maatschappij.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.