Levensgrote steur op strand Hellevoetsluis

4254
05 apr 2019

Op het strand van Hellevoetsluis wordt binnenkort een levensgroot steurenmonument geplaatst. Het gaat om een natuurstenen beeld van een steur dat inwoners en bezoekers herinnert aan de grootse vis die in de Nederlandse wateren thuishoort.

De Europese steur (Acipenser sturio) kan meer dan drie meter lang worden en wel 300 kilo wegen. Vroeger kwam de steur algemeen voor in alle grote rivieren van West-Europa, maar hij stierf bijna overal uit door watervervuiling, overbevissing, dammen en riviercorrecties. De steur staat symbool voor een grote groep trekvissen die vrij moet kunnen zwemmen tussen zoet en zout water om zich voort te kunnen planten. Andere trekvissen zijn soorten zoals zalm, paling, bot en haring. Het Haringvliet heeft zijn naam zelfs aan deze laatste te danken.

Gigablok voor gigavis

Het stenen beeld komt dichtbij de vuurtoren op het strand van Hellevoetsluis te staan, met een informatiebord en een bankje. Voorbijgangers kunnen turend over het open Haringvliet even uitrusten en wegdromen bij de gedachte dat ons water werd - en in de toekomst weer wordt - bewoond door bijna onzichtbare gigantische onderwaterbewoners. Het ambitieuze project is van start gegaan na het vinden van een blok Belgisch hardsteen wat groot genoeg is om een volwassen steur op ware grootte uit te houwen. Het blok van maar liefst 14 ton wordt momenteel bewerkt door Beeld- en Steenhouwers atelier Joop Utens uit Echt op basis van een ontwerp van Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling.


Het natuurstenen gigablok voor het steurenstandbeeld

Dynamische delta

Het steurenmonument is een initiatief van ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds en Sportvisserij Nederland in samenwerking met de gemeente Hellevoetsluis. Deze natuurorganisaties werken in het kader van het Droomfondsproject Haringvliet, en met steun van de Nationale Postcode Loterij en LIFE IP Deltanatuur, aan de terugkeer van de steur in Nederland. Na een ceremoniële opening in 2018, lieten de Haringvlietsluizen bij de Zuid-Hollandse eilanden in januari 2019 weer zout water binnen. Voor het eerst in 47 jaar kregen trekvissen een nieuwe kans. Het Droomfondsproject Haringvliet heeft samen met de regio de handen ineengeslagen om deze kans aan te grijpen voor herstel van de dynamische delta, die het Haringvliet ooit was. De natuur waar aan gewerkt wordt biedt niet alleen voedsel, rust en broedplekken voor (trek)vissen en -vogels, maar ook volop mogelijkheden voor de mens om te genieten. Naar verwachting wordt het steurenbeeld deze zomer onthuld.


De piepschuimen mal voor het ontwerp van het steurenstandbeeld

Meer informatie  

Meer informatie over het steurenstandbeeld is te vinden op www.steureninnederland.nl en www.haringvliet.nu.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.