Veel trekvissoorten en plastic aangetroffen in de Waal

4392
10 sep 2019

Voor het project Groen Blauwe Rijn Alliantie heeft Sportvisserij Nederland vorige week onderzoek gedaan naar trekvis in de Waal. Daarbij werden vier exemplaren van de zeldzame elft, een houting, bot, driedoornige stekelbaars, aal en rivierprik gevangen. Eerder dit jaar kwamen ook al zalm en zeeforel in het net van de ankerkuil terecht.

Daarmee zijn nagenoeg alle trekvissoorten - op de spiering en uitgestorven steur na – gevangen. En dat is bijzonder! Een minder verheugende vangst was die van veel plastic.


Helaas veel plastic

Vissen met de ankerkuil


Voor het onderzoek werd de specialistische kennis van beroepsvisser Job Bout ingehuurd. Hij kwam met zijn kotter TH16 helemaal uit Tholen om te vissen met de ankerkuil in de Waal bij Tiel. Er is van maandag tot en met donderdag overdag en 's nachts gevist met dit vistuig. Het doel van dit onderzoek is samen met Duitse natuurorganisaties kennis vergaren over trekvis. In dit geval hoe goed de ankerkuil zich leent voor dit type onderzoek, welke vissoorten we zien tijdens de trekperiodes (voorjaar en najaar) en welk deel van de migrerende aal beschadigd is.

De resultaten zijn tot nu toe veelbelovend. Veel trekvissoorten laten zich niet tijdens regulier visstandonderzoek vangen. Met de ankerkuil werden jonge exemplaren van zalm, zeeforel, elft, houting, zeeprik en relatief veel rivierprik gevangen. Een duidelijk toegevoegde waarde.


Elft en houting


Rivierprik

Ingrediënten voor plastic soep


De bijvangst van het plastic is interessant, maar ook zorgelijk. Rijkswaterstaat onderzoekt het aangetroffen plastic om uiteindelijk ook een goede inschatting van dit milieuprobleem te kunnen maken. De hoeveelheden zijn verontrustend. Scheepschroeven en stroming zorgen voor het verpulveren van plastic in de rivier tot uiteindelijk microplastics. En juist de microplastics (0,05-5 mm) zijn gevaarlijk voor het waterleven, omdat het onder andere met het eten in vis en andere organismen terecht komt.

Internationale samenwerking


Het project Groen Blauwe Rijn Alliantie startte in 2017 en heeft als doel kennis te ontwikkelen over de natuur langs de Rijn. De Groen Blauwe Rijn Alliantie is een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Bezirksregierung Düsseldorf, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Waterschap Rijn en IJssel, De Bastei, Sportvisserij Nederland, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, NABU-Naturschutzzentrum Niederrhein, Biologische Station Kreis Wesel en het Naturschutzzentrum Kreis Kleve.

Het grensoverschrijdende project in de Euregio Rijn-Waal wordt financieel ondersteund door de Europese Unie vanuit het INTERREG-programma voor regionale ontwikkeling, de Provincie Gelderland en de Duitse Deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Voor Sportvisserij Nederland ligt de nadruk op het herstel van de visstand. De terugkeer van zalm, zeeforel en uiteindelijk steur is daarbij de stip aan de horizon.

In de media


In de Gelderlander en op Omroep Gelderland is veel aandacht besteed aan dit onderzoek:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.