Duitse natuurbeschermers boos: Nederland vist zalm weg die nu eindelijk door Haringvliet kan

5395
19 nov 2019

De Nederlandse overheid moet de visserij met fuiken, staand wantnetten en sleepnetten rond de Haringvlietdam verbieden voor het herstel van trekvissen in de Rijn en de Maas, zoals de zalm. Die oproep doen 24 natuurbeschermings- en sportvisserijorganisaties uit Duitsland, Frankrijk en Zwitserland vandaag in een brandbrief aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De overheden in die landen hebben in het kader van Europese afspraken al honderden miljoenen euro’s gestoken in herstel van populaties bedreigde trekvissoorten, zoals de zalm, elft en de fint. Een groot deel van de inspanningen bestaat uit het opruimen of beter toegankelijk maken van stuwen, dammen en waterkrachtcentrales voor trekvissen. Alleen in Duitsland wordt voor de Rijn tot 2027 ruim 600 miljoen euro geïnvesteerd, zodat de vissen weer tussen zee en hun paaiplaatsen in de rivier kunnen migreren.

Alexander Seggelke (links) en Stefan Spahn (tweede van links) van de DAFV overhandigen namens 24 natuur- en sportvisserijorganisaties de brandbrief aan Attje Kuiken (voorzitter Tweede Kamer commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Vrije doorgang

Maar ondanks de jarenlange inspanningen stagneert de groei van trekvispopulaties en blijft deze op een te laag niveau. Nederland zet sinds dit jaar de Haringvlietsluizen geregeld op een kier, zodat trekvissen de laatste hindernis tussen rivier en zee kunnen nemen. Maar om trekvissen echt een vrije doorgang te geven, zijn afspraken over visserij aan beide kanten van de sluizen ook cruciaal. Op dit moment vindt er in het Haringvlietgebied fuiken-, staand want- en sleepnetvisserij plaats.

Vissen die rond de Haringvlietsluizen in de zoet-zoutwaterovergang verblijven, worden daardoor aanzienlijk verstoord of per ongeluk gevangen. De 24 natuurbeschermings- en sportvisserijorganisaties vragen daarom uit voorzorg om een ruime zone rond de Haringvlietsluizen met een verbod op fuiken-, staand want- en sleepnetvisserij. Zij hebben vandaag een brandbrief met deze oproep aangeboden aan de Vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Rainer Hagemeyer, van het zalmherstelprogramma Der Atlantische Lachs: “Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw werken wij in Duitsland intensief aan zalmherstelprogramma’s in de Wupper (zijtak van de Rijn). Om dit tot een succes te maken is het nodig dat zalmen een vrije doorgang vinden van de Noordzee naar de paaigronden stroomopwaarts en niet in vissersnetten belanden rond de Haringvlietdam. ”



Uitzet van zalmsmolts (jonge zalm).

Haringvliet: monding Rijn en Maas

Het Haringvliet is van oudsher de monding van de Rijn en de Maas. Vóór de aanleg van de Deltawerken was dit het belangrijkste in- en uittrekpunt van migrerende vissen tussen de Noordzee en de Rijn en de Maas. De populaties trekvissen in de rivieren zijn in de vorige eeuw door de bouw van hindernissen, vervuiling, kanalisatie en overbevissing ingestort en soorten als de steur zijn zelfs geheel uit onze wateren verdwenen.

De bouw van de Haringvlietdam in 1971 blokkeerde de trekroute voor trekvissen helemaal. Die situatie is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Het water is veel schoner, visserij is sterk afgenomen en de rivierroute wordt beter toegankelijk.
Stephan Spahn, Deutscher Angelfischerverband: “Maar al deze inspanningen kunnen voor trekvissen teniet worden gedaan als die rond de Haringvlietsluizen in een net belanden. Natuur en visserij kunnen prima samen gaan, maar op deze kwetsbare plek is bescherming nodig voor trekvissen. Met de brandbrief roepen wij namens 24 natuurbeschermings- en sportvisserijorganisaties de Nederlandse overheid daarom op om een ruime beschermingszone in te stellen rond de Haringvlietdam.

De brandbrief is ondertekend door de volgende organisaties:

1.Deutscher Angelfischerverband e.V.
2.European Anglers Alliance
3.Wanderfische ohne Grenzen - NASF Deutschland e.V
4.World Fish Migration Foundation
5.European Rivers Network
6.Der Atlantische Lachs e.V.
7.Wanderfische Baden-Württemberg GmbH
8.Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland
9.Deutscher Naturschutzring
10.WWF Schweiz
11.Schweizerischer Fischereiverband
12.Alsace Nature France
13.Bundesverband Bürgerinitiativen Umweltschutz e.V.
14.WWF Deutschland
15.Aqua Viva Schweiz
16.Association Saumon-Rhin France
17.Fischereiverband Nordrhein-Westfalen e.V.
18.Verband Hessischer Fischer e.V.
19.Landesfischereiverband Baden-Württemberg e.V.
20.Stiftung Wasserlauf
21.Naturschutzbund Deutschland e.V.
22.Landesverband Westfälischer Angelfischer e.V.
23.Landesfischereiverband Westfalen und Lippe e.V.
24.Rheinischer Fischereiverband von 1880 e.V.

Lees ook:


Gerelateerde berichten
15 okt 2019 Trekvis in beeld op de Waal (video) 3714 Sportvisserij Nederland is één van de deelnemers aan het project Groen Blauwe Rijn Alliantie. Wij doen onderzoek naar trekvis en plastic in de Waal met behulp van de ankerkuil en naar zogenaamde “knakaal”. Hiervan is een korte video gemaakt. 17 mei 2019 Jonge zalmen op weg naar het Haringvliet (video) 4986 In de Sieg, een deel van de Rijn in Duitsland, zijn op vrijdag 10 mei 150 jonge zalmen uitgezet. De komende weken zullen deze trekvissen de rivier afzwemmen naar de zee. De eerste exemplaren worden over een week of drie in het Haringvliet verwacht. 30 jan 2019 Tweede Kamer wil visserijmaatregelen rond Haringvlietsluizen 5516 De Tweede Kamer heeft Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om tot concrete maatregelen te komen om ongestoorde vismigratie van en naar het Haringvliet mogelijk te maken. Een Kamermeerderheid stemde op 29 januari 2019 voor een door D66 ingebrachte motie over visserijmaatregelen rond de Haringvlietsluizen. 17 jan 2019 Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier (video) 6731 16 januari 2019 was het eindelijk zover: de Haringvlietsluizen gingen voor het eerst op een kier. 's Ochtends met opkomend tij bleef één schuif van de zeventien sluizen ongeveer één meter openstaan zodat er zout water het Haringvliet in kon stromen. 16 nov 2018 Na 47 jaar weer haring in het Haringvliet (video) 8577 Vanaf vandaag gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Daardoor herstelt na precies 47 jaar de verbinding van de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee. Dit is een belangrijke stap voor de natuur en het herstel van een dynamische delta met internationale impact.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.