Meld dreigende vissterfte

4032
12 dec 2019

Ook in de winter kan vissterfte optreden. Vooral bij langdurige ijsbedekking in combinatie met sneeuwval is dit risico groot. Om massale vissterfte te voorkomen, is het belangrijk vroegtijdig melding te maken via www.meldpuntwater.nl.

Ligt er sneeuw op het ijs, dan dringt in het water geen licht door en stokt de zuurstofproductie. Het zuurstofgehalte kan dan in snel tempo omlaag gaan met vrij plotseling optredende vissterfte tot gevolg. Daar komt nog bij dat – door bacteriën die organisch materiaal afbreken en zuurstofconsumptie door vissen – de nog aanwezige zuurstof onder het ijs in snel tempo wordt verbruikt en uiteindelijk zelfs zuurstofloosheid ontstaat.

Kleine wateren 

Wintersterfte treedt meestal op in kleine en ondiepe wateren met een veen- of baggerbodem. Bij een hoge visbezetting zal ook eerder
vissterfte optreden dan bij een lage visstand. De grootste vissen hebben de meeste zuurstof nodig en sterven het eerst bij een heel laag
zuurstofgehalte.

Meldpuntwater.nl

Bij tijdig ingrijpen is wintersterfte te voorkomen. Zie jij ergens dode vissen drijven of massaal aan het oppervlak (of onder het ijs) naar  zuurstof happen? Meld het dan direct op www.meldpuntwater.nl en bij de hengelsportfederatie of -vereniging. Om bij een melding slagvaardig te kunnen handelen, zijn op veel plaatsen speciale calamiteitenteams opgericht. Deze mensen zijn erin getraind om situaties ter plaatse in te schatten en reddingsacties te coördineren. Ga dus niet op eigen houtje aan de slag.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.