Zeeforel uitgezet in Lauwersmeer en Drentse beken

5407
31 mrt 2020

Afgelopen weekend zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding duizenden zeeforellen uitgezet. In Drentse beken werden jonge zeeforellen (smolts) en broed uitgezet, in het Lauwersmeer werden 1.000 volwassen zeeforellen losgelaten.

De komende 5 tot 10 jaar zal zeeforel jaarlijks worden uitgezet en gemonitord. Zo versterkt het project Vissen voor Verbinding de zeeforel populatie in het Lauwersmeer en de Waddenzee.



Het project Vissen voor Verbinding zette april 2019 al eens 10.000 kleine zeeforellen (broedjes) uit. Enkele van deze forelletjes werden niet uitgezet, maar meegenomen naar aquaria bij Sportvisserij Nederland in Bilthoven. Onder toeziend oog van specialisten, groeiden de forelletjes hier goed. Binnen een jaar zijn ze van visjes van 2,5 cm uitgegroeid tot zeeforel smolts van 15 tot 20 cm groot.


Zeeforel broedjes

Grotere overlevingskans


Grote vissen hebben een betere kans op overleving. Daarom loont het om de forellen een tijdje op te kweken en dan pas uit te zetten. Daarnaast hebben de smolts genoeg tijd om de geur van de beek op te nemen. Dit fenomeen noem je inprinting en is zeer belangrijk. Zo kan een volwassen zeeforel de beek weer terug vinden om zich voort te planten.


Tijdens de uitzet was het team van VIS TV XL aanwezig voor opnames. De aflevering wordt in mei uitgezonden.

Project Vissen voor verbinding


Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Tegelijkertijd versterkt het project de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie.

Bij project Vissen voor verbinding zijn betrokken:
  • Provincie Groningen
  • Sportvisserij Groningen Drenthe
  • Hogeschool Van Hall Larenstein
  • Sportvisserij Nederland
  • Sportvisserij Fryslân
  • Staatsbosbeheer
-> Lees meer
Gerelateerde berichten
05 dec 2019 Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer (verhalenavond) 3607 Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route. 10 nov 2019 Vissen voor Verbinding: boost voor sportvisserij in het Noorden 3534 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis de zeeforel staat centraal. Tegelijkertijd versterkt het de aantrekkelijkheid van het Lauwersmeer voor sportvisserij en daarmee de regionale economie. 15 apr 2019 Uitzet jonge zeeforellen Drentse beken 7488 Met de uitzet van 10.000 jonge zeeforellen is het project Vissen voor Verbinding op zondag 14 april officieel van start gegaan. Binnen het project wordt het versterken van de trekvispopulaties gecombineerd met de ontwikkeling van het Lauwersmeer als sportvisbestemming. Op het Deense eiland Funen heeft deze ongewone combinatie tot een groot succes geleid. 27 nov 2018 Vissen voor Verbinding: terugkeer van de zeeforel in Nederland 6910 Een betere verbinding waardoor trekvissen kunnen migreren tussen de Waddenzee, het Lauwersmeer en de achterliggende wateren. Dat is het doel van het project Vissen voor Verbinding. De terugkeer van de iconische trekvis, de zeeforel, staat centraal. Maar ook andere vissoorten profiteren zoals de paling, winde en stekelbaars.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.