Maatregelen laten effect zien: glasaaltjes zwemmen door in Scheveningen

3927
22 mei 2020

20-MEI-2020 - De Europese aal (paling) verkeert nog steeds in kritieke toestand. Daarom werken waterbeheerders, natuurorganisaties, de visserijsector en vrijwilligers met gebundelde krachten aan herstel van de soort. Eén van de belangrijkste maatregelen, het oplossen van blokkades op de trekroute, lijkt in Scheveningen nu zijn vruchten verder af te werpen.

Ieder voorjaar komt een nieuwe generatie aaltjes aan voor de Nederlandse kust, de piek ligt daarbij in april. Deze doorzichtige ‘glasaaltjes’ van circa zeven centimeter proberen vanuit zee de zoete wateren te bereiken, maar stuiten op veel plaatsen op sluizen, dammen, stuwen en gemalen.

Eén van de belangrijke intrekpunten voor glasaal ligt in Scheveningen, waar water vanuit het beheersgebied van Hoogheemraadschap van Delfland via Gemaal Schoute en de Keersluis uitkomt op de Noordzee.

-> Lees het hele bericht op Nature Today


Gerelateerde berichten
01 mei 2020 Implementatie EU-Aalverordening moet beter 3619 De palingstand bevindt zich ondanks de in 2007 in werking getreden EU-Aalverordening nog steeds in kritieke toestand. De lidstaten van de Europese Unie moeten daarom veel meer werk maken van de implementatie van de maatregelen die het herstel van het bestand bevorderen. Dat is de boodschap van het onlangs verschenen Poseidon-rapport over de paling. 16 apr 2020 Knakaalonderzoek: vrijwilligers gezocht 3717 Jaarlijks worden tientallen tot honderden dode palingen aangetroffen op de strandjes en kribvakken langs onze rivieren. Ze hebben wonden die eruit zien alsof de vissen geknakt zijn en worden daarom ook wel ‘knakalen’ genoemd. Onbekend is wat de oorzaak is en hoe deze sterfte te voorkomen is. 11 nov 2019 Palingstand nog steeds kritiek: roep om betere bescherming 4876 Nijmegen / Veenendaal – Vandaag heeft de International Council for the Exploration of the Sea (ICES) haar jaarlijkse advies over paling aan de Europese Commissie uitgebracht. Hieruit blijkt dat de status van de paling onverminderd kritiek blijft en herstel alleen kans heeft, wanneer alle sterfte door menselijk handelen, zoals visserij, dammen en waterkrachtcentrales, tot een minimum wordt beperkt. 14 okt 2019 Vis door de Afsluitdijk (artikel) 6462 Voor de ecologie was de Afsluitdijk een harde klap, maar sinds tien jaar komen er tal van maatregelen die vissen weer doorgang geven: visvriendelijk schut- en spuibeheer, een vispassage en straks ook een vismigratierivier. Kirsten Dorrestijn schreef erover voor het vakblad van Sportvisserij Nederland, Visionair. 30 aug 2019 Glasaalintrek in 2019 een stuk lager 4586 Vorig jaar werd langs de gehele Nederlandse kust een sterke verhoging waargenomen in de aantallen glasalen (jonge paling). Dit voorjaar waren de aantallen wisselend tussen de verschillende regio’s en kwamen een stuk lager uit dan in 2018.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.