Gemerkte stekelroggen melden

2761
25 okt 2020

Het Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland en onderzoek- en adviesbureau Blue Linked hebben op zaterdag 3 oktober in de Westerschelde tien gekweekte stekelroggen uitgezet. Dankzij speciale zendertjes is het zwemgedrag van de dieren zorgvuldig te volgen.

De uitzetting is de laatste uit een reeks van een bijzonder onderzoek dat moet aantonen of het kweken van haaien en roggen zou kunnen bijdragen aan het herstel van populaties in de Noordzee. Met hun inwendige zendertjes dragen de stekelroggen bij aan wetenschappelijke kennis van het migratiegedrag en overleving van uitgezette dieren in het wild. De volgende stap is om verdwenen soorten zoals de vleet en zee-engel in de Noordzee terug te krijgen.

Terugmelden: 6 stappen

Terugmeldingen van gemerkte stekelroggen zijn van harte welkom en worden naar keuze van de melder beloond met een klein geldbedrag, T-shirt’s voor de hele bemanning of een fraaie koffiemok met roggenfoto. Vang jij een rog met een merkje? Doorloop dan de volgende stappen:

1.Noteer de nummers die op de merkjes staan.
2.Maak een foto van de stekelrog met ernaast een liniaal of een object waarvan de afmetingen bekend zijn (bij voorkeur een munt).
3.Indien mogelijk, weeg de rog en noteer het gewicht.
4.Indien mogelijk, noteer het geslacht van de rog.
5.Zet de stekelrog weer terug in zee (t.b.v. vervolgonderzoek).
6.Voer de gegevens van punt 1 t/m 4 in op www.sharkray.eu.

Ernstig bedreigd

Haaien en roggen kwamen tot in de jaren vijftig veel voor in de Noordzee, maar hun aantallen zijn de laatste decennia drastisch teruggelopen. Vitale populaties haaien en roggen zijn nodig voor een gezonde Noordzee, aangezien zij als grote predatoren een belangrijke rol vervullen in het ecosysteem. Van de 18 haaien- en roggensoorten die nu nog in de Noordzee voorkomen is ongeveer de helft bedreigd. Ernstig bedreigde soorten komen in het Nederlandse deel van de Noordzee waarschijnlijk helemaal niet meer voor.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.