Roofkarper - bijvangst

3987
24 dec 2020

Als je met kunstaas gericht op baars, snoekbaars of snoek vist, dan is de vangst van een karper wel het laatste wat je verwacht. Toch worden er elk jaar wel een aantal karpers op deze manier gevangen – keurig in de bek gehaakt.

Thijs van den Acker keek wel even raar op toen hij tijdens een baarssessie op een grote rivierplas een vis haakte die zijn hengel tot in het handvat liet doorbuigen. Wat voor vissoort had zijn shad gegrepen? Zijn eerste vermoeden was een grote snoek, maar na vijf minuten touwtrekken raakte hij ervan overtuigd dat een meerval zijn kunstaas had gepakt.

Tot zijn grote verbazing kwam even later deze schitterend beschubde spiegelkarper boven water! De shad was niet per ongeluk achter een vin blijven haken, maar zat duidelijk in de bek van de vis. Deze roofkarper was een heel bijzondere bijvangst, die na een paar plaatjes snel weer mocht zwemmen.



Verandering van spijs


De meeste sportvissers kijken niet op van een winde die kunstaas pakt dat voor een roofblei was bedoeld. Of van een grote ruisvoorn die zich vergrijpt aan een kleine baars-spinner. Van deze witvissoorten is wel bekend dat ze hun dieet van insecten, insectenlarven en
slakjes graag afwisselen met een smakelijk visje.

Maar ook andere niet-roofvissoorten zoals brasem en karper eten regelmatig vis. Dat is niet alleen een verantwoorde keuze qua voedingswaarde, maar bij de aanwezigheid van veel visbroed ook energetisch een bijzonder slimme zet. Want wat is er nou gemakkelijker dan je buik te vullen met voedsel dat volop aanwezig is?!

Hap, slik, weg


Het lijkt misschien bijzonder dat een vis zonder tanden toch regelmatig vis eet. Maar wanneer je bedenkt dat een baars ook geen tanden heeft, is het niet meer zo verbazingwekkend. Een karper zal – net als een baars – een prooivis snel benaderen en dan van dichtbij naar binnen zuigen. Vastgrijpen met de tanden is er niet bij, dus de enige manier om de prooi te behouden is door vlug de bek te sluiten en de vis door te slikken.

In de regel worden karpers dan ook gevangen op kleiner kunstaas, dat gemakkelijk in de bek past. Spinners en shads, maar ook kreeft-imitaties kunnen een aanbeet van karper opleveren – waarna je je kunt opmaken voor een flinke strijd!

Bron: Hét Visblad (jan. 2021)

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.