Spiegelkarpers melden - Matching Community

3590
19 feb 2021

Vang je als sportvisser een spiegelkarper op open water? Meld deze dan bij de Matching Community van de Belangenvereniging Verantwoord Karperbeheer (BVK). Zij kijken dan of het mogelijk is om je vangst te matchen en kunnen je bij herkenning van de vis interessante informatie sturen over diens historie.

In ons land lopen al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw diverse spiegelkarperprojecten (SKP) waarbij projectmatig op openbaar water spiegelkarpers worden uitgezet. Door de uitgezette vissen goed te documenteren – meten, wegen en fotograferen – kunnen deze aan de hand van vangstmeldingen worden gevolgd (bijvoorbeeld monitoren van de groei en verspreiding).Daarvoor is het essentieel dat sportvissers vangsten van spiegelkarpers melden bij een SKP. Bij een match in de database volgt dan een terugkoppeling waarbij je als melder de uitzetfoto plus interessante informatie over jouw vangst krijgt opgestuurd.
 

Matching community

 
Naarmate de uitzetarchieven in de loop der jaren dikker werden, is het ‘matchen’ – het linken van een vangstfoto aan een uitzetfoto – er niet eenvoudiger op geworden. Om die reden heeft de BVK in 2018 de Matching Community (MC) in het leven geroepen. De MC zorgt nu voor een snelle en vooral ook betrouwbare, integere afhandeling van gemelde spiegelkarpers.Op skp.karperbeheer.nl vind je deze handige tool waarmee je eenvoudig spiegelkarpers van open water kunt melden om te kijken of deze matcht met een uitzetter. Melden is ook in het algemeen belang: de kennis die uit die SKP-monitoring gehaald wordt komt direct ten goede aan verantwoord, effectief en efficiënt uitzetten van karper.

Op pagina 34 t/m 39 van Hét Visblad maart 2021 vind je in het karperartikel een interessant verhaal met een aantal mooie voorbeelden van karpers die na een vangstmelding konden worden gelinkt aan een uitzetting.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.