Voorkom huidkanker

3528
15 jul 2021

Sportvissers zijn vele uren per jaar blootgesteld aan UV-straling en lopen dus een groter risico op huidkanker. De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland – onderdeel van de Nederlandse vereniging van dermatologen – vraagt daarom via onder meer social media aandacht voor betere zonbescherming van buitensporters.

Huidkanker is inmiddels, met afstand, de in Nederland meest voorkomende vorm van kanker. De aantallen nieuwe patiënten stijgen nog altijd fors, en het einde van deze stijging is nog niet in zicht.

Daarom is eerder dit jaar het Nationaal Actieplan Huidkanker gepresenteerd. Hierin is extra aandacht voor buiten sporten, want veel blootstelling aan zonlicht – en de UV-stralen die zich hier in bevinden – verhoogt het risico op huidkanker.Als sportvisser dien je aan en op het water extra op te letten, want dit weerkaatst zonlicht en doet de intensiteit van UV-straling toenemen. Zorg er dus voor dat je de huid goed beschermt en huidkanker voorkomt. Neem daarbij de volgende tips ter harte:

  • Smeer royaal zonnebrand (minimaal factor 30 SPF en een half uur vóórdat je de zon in gaat).
  • Herhaal het insmeren elke 2 uur, ook op bewolkte dagen.
  • Draag zonbescherming (kleding, hoed, zonneklep, pet en zonnebril).
  • Zoek schaduw, zeker als de UV-straling tussen 12:00 en 15:00 uur op zijn sterkst is kun je de zon het beste mijden.
  • Pas op voor reflectie van UV-stralen op zand, water en sneeuw.
  • Controleer je lichaam (half)jaarlijks en neem contact op met je huisarts of behandelend dermatoloog als je een raar of veranderend plekje tegenkomt.

Bron: Hét VISblad - aug. 2021

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.