Hotspots - spitvakken (Zeeland)

7108
12 sep 2021

Met de VISpas en de VISplanner heb je een geweldig arsenaal aan viswater tot je beschikking. Maandelijks lichten we in deze rubriek één bijzonder viswater nader toe. Deze maand zijn dat de spitvakken in Zeeland. Kijk in de gratis VISplanner app of op www.visplanner.nl om te zien waar je precies met de VISpas terecht kunt.

Bij veel hengelsportzaken aan de kust kun je dagelijks vers zeeaas kopen, maar zélf je pieren en zagers bij elkaar zoeken geeft een extra dimensie. Hiervoor kun je met de VISpas terecht op de ruim dertig percelen rondom de Ooster- en Westerschelde die zijn aangewezen als spitlocatie.

Meer dan een riek of een steekschep, paar laarzen, emmertje en de VISpas of een pierenspitvergunning heb je eigenlijk niet nodig
om op eigen houtje zeeaas te vinden.

Ook een zeer fijnmazig netje (bijvoorbeeld een waszak) is handig om ter plaatse het zand van de gevonden pieren en zagers af te spoelen. Het beste moment om op pad te gaan is twee uur voor en na laagtij, want dan vallen de slikken grotendeels droog.
 

Diverse soorten

 
Eenmaal op de slikken ga je eerst op zoek naar plekken met veel ‘pierenhoopjes’. Daar kun je namelijk ook de meeste pieren en zagers verwachten, waardoor je gerichter te werk gaat en dus niet onnodig veel plekken omspit. De pieren vind je meestal op een centimeter 
of tien diep in de dikke plakkaten klei die je na elke ‘steek’ omgekeerd op het strand kiept.

De meest voorkomende aassoorten zijn zeepieren, steekzagers, slikzagers en ‘witjes’ (kleine, bleke zagertjes van ongeveer 5 tot 9 centimeter lang). Die eerste twee werken het hele jaar goed op de haak, terwijl steekzagers en slikzagers in de zomer beter zijn aangezien er dan meer bot en zeebaars zwemt.
 

Aas bewaren


Vers aas vinden is één, maar een en ander in een goede conditie houden is vers twee. Pieren en/of zagers vouw je in een krant die je dagelijks controleert en waaruit je steeds de dode exemplaren verwijdert. Zo zijn de diertjes vier tot zeven dagen goed te houden.

Als je er plek voor hebt, kun je ze ook in een gekoelde bak met vers zeewater bewaren met een aquarium pompje erop voor zuurstof in het  water. Verschoon dit water als het troebel wordt. Per sessie ‘vis’ je de benodigde exemplaren uit de bak.

Voorwaarden


De voordelen van zelf je pieren spitten spreken voor zich: het bespaart je geld, je kunt heel precies je eigen aas kiezen én je weet zeker dat dit kakelvers is. Actief bezig zijn met de zoute zeelucht in je neus is bovendien heel gezond. Doe het wel alleen op de aangewezen plekken tussen zonsopkomst en -ondergang, blijf minimaal 25 meter weg van dijken en schelpdierbanken en vergeet na afloop van het spitten niet om je ‘kuil’ weer dicht te gooien en vlak te maken.

Kijk voor alle voorwaarden en een volledig overzicht van de aangewezen spitlocaties (met kaartjes) op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.