Nieuwe visstekken rondom het Lauwersmeer

6537
14 okt 2021

Binnen het project Vissen voor Verbinding is Sportvisserij Fryslân verantwoordelijk voor het verbeteren van de sportvisserijmogelijkheden rondom het Lauwersmeer. Het Lauwersmeer is door de eigendomssituatie, afgesloten gebieden en brede rietkragen maar op een beperkt aantal locaties vanaf de oever te bevissen.

Foto: De Vlinderbalg met één van de nieuwe vissteigers

De locaties waar het mogelijk en toegestaan is moeten dus optimaal benut kunnen worden. De al eerder gerealiseerde sportvisvoorzieningen aan het Dokkumer Diep en het Zoutkamperril zijn onlangs uitgebreid met elf nieuwe vissteigers en visplaatsen. Met het aanleggen van deze vissteigers is de bereikbaarheid van het Lauwersmeer voor de sportvissers verbeterd en kunnen meer sportvissers genieten van dit prachtige gebied en de geweldige visstand.



Vergunningtraject

 
Het Lauwersmeer is een Natura2000-gebied en dergelijke natuurgebieden vragen bij het uitvoeren van werkzaamheden extra aandacht. Naast dat de grondeigenaar Staatsbosbeheer toestemming moest geven voor de aan te leggen vissteigers, is er een Watervergunning verleend door Waterschap Noorderzijlvest en was er een omgevingsvergunning nodig van de gemeente Noardeast-Fryslân en Het Hogeland.

Omdat de Provincie Fryslân en Provincie Groningen ontheffing moesten geven voor de werkzaamheden in het natuurgebied was het uitvoeren van een Quickscan en een Natuurtoets vereist. De uitkomst van de onderzoeken concludeerde dat de vissteigers geen negatieve invloed hebben op de locaties in het Lauwersmeer. Daardoor kon uiteindelijk de uitvoering eind september doorgang vinden.

Vissteigers

 
Naast dat er bij Gemaal Robbengat een mooie vissteiger ligt, die ook goed begaanbaar is voor mindervalide sportvissers, zijn er twee grote vissteigers in het gebied bij aangelegd. Deze nieuwe steigers liggen in de Vlinderbalg en aan het Zoutkamperril. De dekken hebben afmetingen van vier en vijf meter, waardoor je goed en veilig met meerdere personen op deze vissteiger kunt zitten.

Beide visplaatsen liggen langs de Strandweg tussen Lauwersoog en Zoutkamp. Achter de vissteiger in de Vlinderbalg is voldoende ruimte om de auto te parkeren in de achterliggende berm. Bij de vissteiger aan de Zoutkamperril is een parkeervoorziening gerealiseerd waardoor je ook daar kort achter de visstek kunt parkeren.


Dit voorjaar is de vissteiger bij gemaal Robbengat verbeterd


Visplaatsen

 
Op de walbeschoeiing oevers nabij Suyderoogh en Dokkumer Nieuwe Zijlen wordt veel gevist, voornamelijk door karper- en feedervissers, maar ook de struinende roofvisser gooit hier regelmatig een hengeltje uit. In natte periodes is het op deze visstekken niet prettig vissen omdat het er erg drassig kan zijn.

Om de sportvissers hier een stabiele, verharde visplaats te bieden zijn er op Dokkumer Nieuwe Zijlen vier, en op Suyderoogh vijf betonplaten visplaatsen gerealiseerd. Deze visplaatsen zijn vier meter breed dus ook goed te gebruiken voor meerdere sportvissers.

De visplaatsen bij Suyderoogh zijn te bereiken vanaf parkeerplaats ‘De Rug’ te Lauwersoog, vanaf hier is het een kleine 100 meter lopen. Vanaf de parkeerplaats aan de Kwelderweg bij Dokkumer Nieuwe Zijlen is het ongeveer 300 meter lopen naar de visplaatsen.

Kaart met vissteigers

 
De exacte locaties van de visplaatsen en -steigers zijn te vinden op de kaart met vissteigers en VISparels.

 

De vissteigers rondom het Lauwersmeer zijn aangelegd vanuit het Waddenfondsproject Vissen voor Verbinding.




Gerelateerde berichten
08 okt 2021 Sportvisserij Nederland treedt toe tot Coalitie Wadden Natuurlijk 2341 Sportvisserij Nederland sluit zich na twee jaar formeel aan bij de Coalitie Wadden Natuurlijk (CWN). Deze coalitie bestaat uit natuurorganisaties en landschapsbeheerders actief in het Waddengebied en richt zich op het herstel van een (vis)rijke Waddenzee. 18 apr 2021 Zeeforel: je ziet 'm niet, maar hij is er wél 9061 Nederland een forellenland? Dat wij weinig snelstromende rivieren en klaterende beken hebben, wil nog niet zeggen dat ze er niet zijn. Van de Atlantisch forel zwemmen tegenwoordig weer hele aardige exemplaren rond en met een beetje hulp kunnen er nog mooie dingen gebeuren. Lees er alles over in dit uitgebreide Visionair-artikel. 08 apr 2021 150 gezenderde zeeforellen uitgezet (video) 3642 Gisteren werden zo'n 150 gezenderde zeeforellen uitgezet in het Peizerdiep. Onderzoekers van Sportvisserij Nederland en Van Hall Larenstein volgen deze trekvissen nauwgezet totdat ze via het Lauwersmeer naar de Waddenzee zwemmen. De grote vraag: is de trekroute passeerbaar voor deze iconische vissoort? 31 mrt 2021 Vissenzender met een verhaal 2337 Als onderdeel van het project Vissen voor Verbinding worden sinds dit jaar in het Drentse Peizerdiep windes gevangen en van een inwendige zender voorzien. In de buik van één van die vissen deden onderzoekers van Sportvisserij Nederland onlangs een bijzondere vondst. 18 feb 2021 Forellen in het Lauwersmeer uitgezet (video) 5281 Eerder deze maand is er in het kader van het project Vissen voor Verbinding, maar liefst 800 kilo forel in het Lauwersmeer uitgezet. De vissen zijn losgelaten nabij gemaal Robbengat waar ze zich momenteel dan ook prima laten vangen. 31 mrt 2020 Zeeforel uitgezet in Lauwersmeer en Drentse beken 4989 Afgelopen weekend zijn in het kader van het project Vissen voor Verbinding duizenden zeeforellen uitgezet. In Drentse beken werden jonge zeeforellen (smolts) en broed uitgezet, in het Lauwersmeer werden 1.000 volwassen zeeforellen losgelaten. 05 dec 2019 Vis moet zwemmen: heen en weer door het Lauwersmeer (verhalenavond) 3258 Vis zwemt, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat trekvissen grote afstanden moeten zwemmen om zich voort te planten en de vispopulatie gezond te houden? De tocht van kleine beekjes, via het Lauwersmeer en vervolgens naar de Waddenzee, is voor veel vissoorten een belangrijke route.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.