Leestip: (vis)nieuws uit het IJsselmeergebied

2284
25 nov 2021

Ben jij niet alleen geïnteresseerd in vis, maar ook naar (water)natuur in bredere zin en hebben natuurontwikkelingsprojecten in het IJsselmeergebied jouw bijzondere aandacht? Dan is de digitale nieuwsbrief van Coalitie het Blauwe Hart Natuurlijk echt iets voor jou.

In deze periodieke nieuwsbrief – met de toepasselijke naam Nieuws uit het Blauwe Hart – lees je over de stand van zaken rond natuurprojecten en -gebieden zoals de Oostvaardersplassen, de Marker Wadden en de Vismigratierivier.

Lees hier de hele nieuwsbrief

Multifunctionele achteroever: een alternatief voor de Wieringermeer

De natuurorganisaties maken zich zorgen over de ontwikkelingen waarbij duurzame energie in Natura2000 gebieden worden geplaatst. De natuur in Nederland en het IJsselmeer in het bijzonder staat onder druk. Daarom hebben de organisaties deze studie laten maken om te zien of er een alternatief is voor de plannen voor zonne-atollen in het IJsselmeer. De studie laat kansen en mogelijkheden zien in en rond de Wieringerhoek. Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk heeft samen met Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Landschap Noord-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland een studie laten uitvoeren door H+N+S Landschapsarchitecten.

Lees hier meer over de bouwstenen van de multifunctionele achteroever.

Swimways, wereldwijd onderzoek naar vismigratie

Wereldwijd onderzoek naar vismigratie. Wat weten we van de gevaren die trekvissen tijdens hun vaak verre reizen moeten trotseren? Heel weinig eigenlijk. Toch is die kennis nodig om ze effectief te kunnen beschermen. Swimway-projecten brengen de reisroutes van trekvissen in kaart, inclusief alle obstakels die ze onderweg tegenkomen. In een artikel uit Visionair, september 2020, blijkt dat bescherming alleen in Nederland niet genoeg is. Neem de Europese aal, waarvan er vele groot worden in Duitsland en via onze delta de zesduizend kilometer lange reis naar de Sargassozee aanvaarden om te paaien. Dus wereldwijd onderzoek gaat daarbij helpen.

Lees hier verder.

Meer over deze nieuwsbrief lees je hier.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.