Visionair no 62

2085
28 dec 2021

Aan het einde van 2021 is Visionair no 62 verschenen, vol met interessante artikelen over Visatlas Nederland, exotisch zee, klimaatverandering en meer. In dit artikel een overzicht van de onderwerpen.

Voorwoord Plankenkoorts

Marco Kraal: 'Het is alweer twee jaar geleden dat Senf Theaterpartners mij benaderde voor het maken van een theatershow over vissen. Infotainment – het op luchtige wijze brengen van onderwerpen met een serieuze inhoud – blijkt het namelijk goed te doen op de planken.'


Nieuwe visatlas van Nederland : Vier miljoen waarnemingen van tachtig soorten

De omvang van de nieuwe Visatlas van Nederland getuigt van forse veranderingen in de visbiodiversiteit en gegroeide belangstelling voor visonderzoek en -waarnemingen.
 
De visatlas is niet alleen een gids voor herkenning en ecologisch begrip, maar leert tegelijkertijd ook hoe het met de Nederlandse onderwaternatuur is gesteld. Een vooruitblik op de verschijning in het voorjaar van 2022



Onderzoek signaleert risico's van exotische zeeaas

Pieren en zagers zijn populair zeeaas, maar de import ervan en online handel kunnen ongewenste exotische soorten introduceren. De ecologische risico’s van introductie worden groter met frequentere warme zomers en krimp van de mechanische aaswinning in Nederland, signaleert een eerste onderzoek naar handel en gebruik van zeeaas.


Klimaatverandering laat Waddenvis harder groeien

De forse afname van nitraat en fosfaat in de Waddenzee heeft geen merkbaar negatieve invloed gehad op de groei van standvissoorten zoals harder en fint. Recent onderzoek laat zien dat die in voedselarmer water zelfs sneller groeien; exemplaren van vier jaar oud zijn tegenwoordig zo’n zeven centimeter langer. De verklaring zit in klimaatverandering.


Gevlekte gladde haai is een kilometervreter

Grote aantallen gevlekte gladde haaien bezoeken in de zomer de Voordelta, terwijl de Oosterschelde en Westerschelde belangrijke geboortegronden zijn. In winter trekken veel vrouwtjes zuidwaarts richting Kanaal en Golf van Biskaje. Met tien hightech zenders wordt het trekgedrag komend jaar nog beter in kaart gebracht.


Trekvis mijdt de trap : Zalm is terug in Deense Varde A

In de Varde Å in Denemarken zijn bijna alle dammen en stuwen verwijderd. De rivier meandert weer, de zeeforel floreert en zelfs de zalm is terug. Die omslag is goed nieuws voor natuur, sportvisserij en toekomstige damverwijdering in andere Europese rivieren.


Hulp bij het hengelen

Vissers tasten van oudsher een beetje in het duister. En dan is elke hulp welkom: tips van medevissers of gewoon een hogere macht. Over de ongerijmde houvast van bijgeloof en rituelen.


Scholen blei

De kolblei (Blicca bjoerkna) is één van de algemeenste Nederlandse zoetwatervissen en toch is van deze vis maar zeer weinig bekend.


Landinwaartse aalmigratie via de Noord-Hollandse IJsselmeerkust : Onderzoek naar intrek, aanbod en knelpunten

Het IJsselmeer en de aanliggende Noord-Hollandse polders zijn van oudsher een geliefd opgroeigebied voor aal. Nu steeds meer jonge aal weer het IJsselmeer kan intrekken, is het ook van belang om te kijken naar welke gebieden ze door kunnen zwemmen en waar eventuele knelpunten liggen.


Insecten als duurzame eiwitbron voor visvoer

Vier jaar INVIS: Van insect naar vis, naar varken en kip. Deze maand eindigt het lectoraaat INVIS (Insecten voor Vis), ontstaan uit een samenwerking tussen HAS Hogeschool en Wageningen Bioveterinary Research. Lector Olga Haenen blikt terug op vier jaar onderzoek en onderwijs en de snel groeiende rol van insecten in aquacultuur en veehouderij.


Bestandsopname Benedenrivieren verdient vervolg: Visstand na jaren weer in kaart gebracht

Deze zomer verscheen het rapport over de visstand in de Benedenrivieren. De betrokkenheid van sport- en beroepsvissers was minstens zo belangrijk als de opgedane kennis, stelt Björn Schutz, directeur Sportvisserijn Zuidwest Nederland. Maar hoe nu verder? Wanneer wordt dit onderzoek bijvoorbeeld herhaald en zijn partijen op termijn bereid om vangstgegevens te delen?


Visparels als groen klaslokaal

Stadsvijvers kunnen prachtig viswater opleveren, maar hoe houd je water en bodem schoon en het waterleven gevarieerd? Waterbeheerders en basisscholieren in Groningen en Drenthe volgen een cursus om het te leren. "Zelf een onderzoek uitvoeren en iets concreets doen met de resultaten, dát onthouden leerlingen."


Boek als duikbril

Onderwaterbiologie Wereldwijd is een wereldwijde duikgids, informatiebron én verzameling natuurfotografie ineen. Je hoeft niet per se duiker te zijn om te genieten van de rijke onderwaterwereld.



Abonnement VISionair


VISionair is HET vakblad over vis, visserij en visstandbeheer. Het kwartaalblad wordt uitgegeven door Sportvisserij Nederland, de belangenorganisatie van de bijna twee miljoen sportvissers in ons land.

Visionair is geen hengelsportmagazine, maar een toegankelijk vakblad over de biologie en het beheer van vissen. Een belangrijk deel van de artikelen wordt geschreven door visdeskundigen werkzaam bij universiteiten en onderzoeksinstellingen. Naast de inhoud van de artikelen is er veel aandacht besteed aan de lay out, vooral de vaak prachtige foto's zullen de lezer nog dichter bij de ongrijpbare onderwaterwereld brengen. Visionair komt vier keer per jaar uit.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.