Bijvangst: bultrugzalm

1642
28 jun 2022

Vorig jaar werden in fuiken bij de Haringvlietsluizen drie bultrugzalmen gevangen. Dit was de allereerste keer dat deze zalmsoort in ons land werd aangetroffen.

Foto: Theo Modder

De bultrugzalm (Oncorhynchus gorbuscha) komt oorspronkelijk voor in het noorden van de Stille Oceaan, maar verspreidt zich geholpen door het opwarmende zeewater – wat voor een hogere overleving van de juvenielen lijkt te zorgen – steeds verder in
onze richting. In Europa betreft dit met name het noorden van Scandinavië, al zijn ook in Ierland en Schotland bultrugzalmen gesignaleerd. In de Noorse rivieren komt deze exoot inmiddels al meer voor dan de inheemse Atlantische zalm.
 

Ander ritme

Vooralsnog lijkt de bultrugzalm geen bedreiging te zijn voor de Atlantische zalm. Bultrugzalmen paaien eerder en minder ver stroomopwaarts dan de Atlantische soort, de juvenielen migreren vrij snel richting zee zodat er vermoedelijk maar een zeer korte overlap is tijdens de opgroeifase van beide soorten en de bultrugzalm draagt geen andere parasieten bij zich dan de Atlantische zalm. In Russische rivieren komen beide soorten sinds de introductie van de bultrugzalm (een zeer gewaardeerde consumptievis) al langere tijd samen voor zonder dat dit grote negatieve gevolgen voor de Atlantische zalm lijkt te hebben gehad.

Maatregelen

Hoewel van concurrentie dus geen sprake lijkt te zijn, blijft met een aantal onzekerheden enig risico op verdringing aanwezig. Verschillende Europese landen hebben daarom maatregelen genomen tegen deze exoot. Zo worden in Noorwegen sinds 2017 honderdduizenden bultrugzalmen gevangen en verwijderd uit de rivieren. In Engeland, Ierland en Schotland hebben overheidsinstanties sportvissers opgeroepen om iedere bultrugzalm die ze vangen te rapporteren en op een humane manier te doden.
 

Enorme bult

Na de melding van de drie bultrugzalmen in 2021 staat de teller in ons land inmiddels op zeven waarnemingen – maar er zwemmen haast zeker meer exemplaren van de kleinste van alle Pacifische zalmsoorten rond. De drie vissen bij het Haringvliet hadden trouwens nog geen bochel. In de strikt tweejarige levenscyclus ontwikkelen vooral de mannetjes een enorme bult op de rug zodra ze de rivieren optrekken om te paaien. Vandaar de opmerkelijke naam bultrugzalm.

Lees hier meer over de bultrugzalm in de nieuwsbrief Kijk op Exoten nr 40.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.