ONK Dames prooi voor Anja Groot

1288
05 sep 2022

Afgelopen zaterdag werd aan het Noordhollandsch Kanaal het Open Nationaal Kampioenschap Dames gevist. Met grote overmacht greep Anja Groot de winst. Op het podium werd zij geflankeerd door Kira Epping (zilver) en Linsey Plasschaert (brons).

De 27 deelnemers werden over drie vakken langs het Noordhollandsch Kanaal bij West-Graftdijk geplaatst. In vak C lootte Anja Groot staartplek nummer 9 en daar maakte ze optimaal gebruik van. Met 22.490 gram ving zij meer dan het dubbele gewicht dan de nummer twee in haar vak. “De stek die ik lootte is iets ondieper en om de één of andere reden zwemmen daar vaak grote brasems. In deze zone worden wel vaker wedstrijden gewonnen”, licht Groot toe.

Goede start

Met deze voorkennis koos Groot voor een positieve voeraanpak. “Ik ging all-in, dat wil zeggen een met de hand aangevoerde plek op 11,5 meter met in het voer-leem mengsel een beetje los voer. Centraal op de voerplek cupte ik balletjes leem die rijkelijk waren aangevuld met aas zoals muggenlarven, dode pinkies, wat casters en wormenstukjes.” Na het beginsignaal ving Groot al binnen 3,5 minuut een brasem van meer dan een kilo. “Na tien minuten vissen had ik er al twee mooie blieken van 700 gram bij gevangen. Toen wist ik dat het in principe goed moest komen. Al blijft het natuurlijk zaak om de vis op je stek vast te houden.”

Veel bijvoeren

Met zoveel aanwezige vis is het belangrijk om die op de stek te houden. “Na het eerste uur waarin ik veel vis ving, volgde een mindere periode. Maar met name in het derde en vierde uur ging het helemaal los. In dit soort visrijke situaties ben ik op mijn best. Waarschijnlijk heb ik het meeste voer en aas van iedereen bijgecupt. Steevast ging er na twee gevangen vissen een balletje leem met veel aas erin het water in.” Groot viste met een 1,5 grams dobber die zij veelal geblokt op de voerplek presenteerde. Op de haak zat een paar vers de vase (muggenlarven) met een pinkie, waarbij de onderlijn ongeveer tien centimeter plat op de bodem lag.

Strijd om zilver en brons

In vak A zaten Fabienne ter Horst, Kaylee Goedhart en Kira Epping naast elkaar op respectievelijk steknummer drie tot en met vijf. Zij maakten er een spannende strijd van want de vangstgewichten lagen dicht bij elkaar. Met 4.630 gram ving Kira Epping slechts 215 gram meer dan Fabienne ter Horst, wat goed was voor de vakoverwinning en een tweede plaats op dit ONK Dames. De strijd in vak B ging tussen Linsey Plasschaert op de kopstek en Mandy Swart op de staartstek. Met 3.980 gram trok Linsey aan het langste eind, al was het verschil net iets meer dan drie ons. Deze prestatie was goed voor een derde plek in het eindklassement.

Klik hier voor de volledige uitslag van het ONK Dames.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide