Goud voor Nederlandse dames bij WK Karpervissen

2450
07 sep 2022

Anoek Bonnet en Bianca Venema hebben de gouden medaille veroverd op het WK Karpervissen voor dames. Van de 24 koppels uit acht landen die drie dagen lang op het complex van de Linear Fisheries nabij Oxford visten, vingen zij met dertien karpers de meeste vissen. Team Holland viel met een vierde plek helaas net buiten het podium.

“Het was een rollercoaster”, blikt bondscoach Lizette Beunders terug op het WK. “Gedurende de 72 uur die het kampioenschap duurde verschoof de stand in het klassement vrijwel voortdurend. Het was tot het laatste moment heel erg spannend aangezien er enorme karpers tot 20 kilo werden gevangen.” Doordat het koppel Bonnet-Venema iedere aanbeet wist te verzilveren wisten ze uiteindelijk beslag te leggen op het goud voor duo’s. “Dat was een kwestie van geconcentreerd en scherp vissen, want het was een subtiele en precieze visserij. De ruimte op de stek was beperkt, dus alles moest tot in de kleinste details kloppen.”

Minutieuze voorbereiding

Het succes is volgens Beunders ook te danken aan een minutieuze voorbereiding. “Thuis hebben de dames al meer dan honderd uur in de analyse van het water en het knopen van onderlijnen gestoken. Ook de training op het parcours eerder deze zomer en de extra dag die we voorafgaand aan het WK ter plaatse waren om het water en de stekken te bekijken hebben ons mede aan dit fantastische resultaat geholpen.” Het team van vijf man/vrouw sterk dat aan de waterkant ondersteuning bood krijgt ook een pluim van de bondscoach. “Deze zege is een teamprestatie. Om je volledig op de visserij te kunnen focussen zijn extra handjes essentieel.”

Mix talent en ervaring

Dat Team Holland nipt buiten het podium viel in het ploegenklassement maakt Beunders niet minder trots op haar ploeg. “Dit resultaat is een mooie eerste stap voor het karpervissen in Nederland op internationaal niveau. We hebben een mooie mix van jong talent en ervaren rotten. De dames hebben alles gegeven en dat was bijna goed voor een medaille, maar we grepen er net naast.” Ze geeft tevens alle credits aan winnaar Oekraïne (!), Engeland (zilver) en Letland (brons) en de andere deelnemende landen. “Aan de waterkant werd er op het scherpst van de snede gestreden, maar daarbuiten was er respect en verbroedering. De sfeer op dit WK was echt perfect.”


Anoek Bonnet (links) en Bianca Venema op het erepodium.

Steeds meer vissende vrouwen

Middels aandacht voor damesvissen – zowel bij wedstrijden als recreatief – wil Sportvisserij Nederland het vissen door vrouwen stimuleren, zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet. Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn. Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit de cijfers: in 2020 was het aantal vissende vrouwen (430.000) ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000). In Scandinavische landen en de VS liggen de percentages vissende vrouwen zelfs nog veel hoger.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.