VISpas Hotspots: Schelde-Rijnkanaal (Zeeland)

5337
15 dec 2022

Het Schelde-Rijnkanaal is 38 kilometer lang en loopt van de haven van Antwerpen naar het Volkerak. In Nederland ligt het kanaal voornamelijk in Zeeland en vormt het noordelijke deel de grens tussen de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Deze drukke vaarweg biedt met name de wit- en roofvisser veel mogelijkheden.

Het Schelde-Rijnkanaal werd in 1975 geopend en is onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding, de vaarweg tussen Antwerpen en het stroomgebied van de Rijn en de Maas. Daardoor staat een groot traject van het 120 meter brede en 4 tot 7 meter diepe kanaal rechtstreeks in verbinding met het Volkerak-Zoommeer. De kapitale vissen die op deze meren zwemmen hebben dus vrije toegang
tot het Schelde-Rijnkanaal. Zoals op veel van dit soort vaarwegen zijn onderbrekingen in het relatief monotone karakter van een kanaal altijd het checken waard. Houd er daarbij wel rekening mee dat sportvissen niet is toegestaan rondom het Kreekraksluizencomplex.

Witvis

De witvisvangsten op het Schelde-Rijnkanaal zijn ’s winters op hun best, voornamelijk op het traject tussen de Kreekraksluizen en Bergen op Zoom. Het is soms even wachten tot de vis is gearriveerd, maar dan kan je wel keiharde aanbeten van grote blankvoorns verwachten. Het gros hiervan weegt circa een halve kilo, maar er zitten soms uitschieters van meer dan 40 centimeter en twee pond bij. Verder maak je kans op winde – van klein tot groot formaat – en brasems van gemiddeld twee pond.

Met wat geluk pak je wellicht ook grote brasem, die zijn hier minimaal 2,5 kilo zwaar. De feederhengel is veruit de beste vismethode aangezien het vissen met de vaste hengel vanwege de steenrijke oeverzone erg lastig is. De beste vangsten worden geboekt op een afstand van 15 tot 30 meter en een voertje met casters en hennep doet het altijd goed.

Roofvis

Het Schelde-Rijnkanaal is ook voor de roofvisser interessant – zeker niet alleen in de winter, maar jaarrond. Het roofvisbestand omvat voornamelijk baars en snoekbaars, snoek komt in dit vrij troebele kanaal in minder grote aantallen voor. Qua techniek is het jiggend vissen met softbaits een goede manier om relatief snel veel water te bestrijken op zoek naar de vis. Toch bepaalt de stekkeuze ook deels de techniek.

Zo zijn bruggen over het kanaal zeker de moeite waard om te bevissen – met name de plekken waar steenstort langs de damwanden ligt. Deze baarsrijke stekken kan je met een dropshotmontage effectiever afvissen dan met een jigkop – dat voorkomt vastlopers en scheelt je een boel knoopwerk. Kijk tenslotte ook verder dan de geijkte roofvisstekken. Het kanaal is goed bereikbaar en biedt op tal van plekken prima kantvismogelijkheden. Doe daar je voordeel mee en ga zelf op zoek naar hotspots.

Karper

Vanwege het drukke scheepvaartverkeer, de stroming en de talrijke grote keien in de oeverzone wordt er aan het Schelde-Rijnkanaal niet veel op karper gevist. Ondanks dat er op het kanaal beslist dikke rakkers zwemmen, zoeken de meeste karpervissers hun heil op andere delen van dit watersysteem.

Zo liggen er – met name voor bootvissers – langs het Volkerak-Zoommeer betere mogelijkheden om met wat meer comfort op karper te vissen. Het Schelde-Rijnkanaal is dus beslist geen gemakkelijk water, maar de gemiddelde vis – voornamelijk schubkarper – is met een doorsnee gewicht van tussen de twintig en dertig pond fors van formaat. Wie van een uitdaging houdt, kan er dus in alle rust zijn ding doen.

Bereikbaarheid

De oevers van het Schelde-Rijnkanaal zijn grotendeels toegankelijk met de auto. Op enkele plaatsen staan slagbomen waardoor je met de auto niet verder kunt, maar met de fiets kun je overal bij.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.