Niet alleen ingeblikt

1548
03 jan 2023

In het eerste nummer van 2023 schenkt Hét VISblad aandacht aan de Sardien. Bij sardines denkt menigeen aan ingeblikte vis, maar deze haringachtige komt ook voor in de Noordzee. De sardien wordt slechts zeer sporadisch door sportvissers gevangen en dan bovendien meestal niet herkend.

De sardien (Sardina pilchardus) dankt zijn naam aan het eiland Sardinië, waar de visjes ooit zeer talrijk waren. Deze scholenvis houdt niet van (te) koud water en trekt daarom in de winter naar het zuiden, om pas in de zomer naar het noorden te zwemmen. Het voor ons
dichtstbijzijnde paaigebied ligt in Het Kanaal. Daar paaien de vissen tussen mei en november (met een piek in mei en juni). De eitjes kunnen zich daarna tot ver in de Noordzee verspreiden, maar deze zijn qua ontwikkeling erg gevoelig voor de watertemperatuur. Is het water te koud, dan kan een hele jaarklasse verloren gaan. Het verschil tussen een goed en een slecht jaar kan voor de sardien dus enorm groot zijn.

Zomergast

Langs de Nederlandse kust is de sardien minder algemeen, maar toch worden ze met name in de zomer regelmatig aangetroffen. Het ene jaar wat meer dan het andere, wat vermoedelijk samenhangt met de sterke temperatuurafhankelijkheid van het broedsucces. Als sportvisser maak je tijdens het haringvissen in de zomerperiode de meeste kans om een sardien te vangen: deze haringachtige jaagt op plantaardig en dierlijk plankton, kreeftachtigen en viseitjes en een klein veertje van een haringpaternoster heeft daar wel iets van weg. De doorsnee lengte van deze soort bedraagt 20 cm – de minimummaat is 11 cm – maar ze kunnen nog 10 cm groter worden. Bij een lengte van 30 cm zijn ze ongeveer 15 jaar, wat best oud is voor zo’n kleine vis.

Verwarring

De sardien is gemakkelijk te verwarren met haring of sprot, maar bij nadere inspectie zal je zien dat de eerste ronder van vorm is en twee keer zo grote schubben heeft. Bovendien is de sardien te herkennen aan de drie tot vijf bijna loodrechte radiale groeven op de onderzijde van de kieuwdeksels. Vang je een ‘haring’ die nét even wat anders lijkt? Maak dan een goede foto zodat je later kunt controleren of het wel écht een haring was. De VISsenscanner in de VISsengids app kan helaas nog geen sardien herkennen omdat er te weinig goede foto’s beschikbaar zijn om het algoritme te trainen. Heb jij toevallig geschikte foto’s van deze soort? Mail die dan naar info@mijnvismaat.nl zodat de sardien in de toekomst ook kan worden herkend met behulp van de VISsenscanner.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.