Waterkrachtcentrales veroorzaken schade aan vissen (video)

2159
22 jun 2023

Thijs Belgers van Sportvisserij Limburg maakt zich ernstig zorgen over de schadelijke gevolgen van waterkrachtcentrales voor vissen. Ondanks de verwaarloosbare bijdrage aan schone energie veroorzaken deze centrales volgens Belgers nog altijd veel ellende voor de vissen, ondanks de geïnvesteerde miljoenen om de dieren te beschermen.

De visserijgemeenschap en natuurbeschermers sluiten zich aan bij de oproep van Belgers en pleiten voor het sluiten van waterkrachtcentrales in de rivieren. De schade die deze centrales aanrichten aan vissen staat niet in verhouding tot de energieproductie. Sluiting wordt gezien als een noodzakelijke stap om de vispopulaties te beschermen

Obstakels bemoeilijken migratie trekvissen

De waterkwaliteit in de rivieren is de afgelopen decennia sterk verbeterd, waardoor trekvissen zoals zalm weer terugkeren. Jaarlijks trekken ze stroomopwaarts naar paaigronden in zijrivieren. Echter, op hun weg ondervinden ze nog steeds obstakels die hun migratie bemoeilijken, wat een bedreiging vormt voor hun voortbestaan.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de grote rivieren in Nederland en verleent de vergunningen voor de waterkrachtcentrales. Een woordvoerder kent het probleem. "Het gebruik van waterkrachtcentrales gaat gepaard met vissterfte”, bevestigt hij. "Exploitanten moeten wel degelijk rekening houden met de trekvissen. Zo geldt voor zalmen en schieraal dat per soort maximaal 10 procent mag sterven door de centrales."

Zware verminkingen onder zalmen

Belgers wijst erop dat het werkelijke percentage vissterfte waarschijnlijk veel hoger ligt dan de toegestane 10 procent. Bij steekproeven worden regelmatig zwaar verminkte zalmen aangetroffen die verstrikt zijn geraakt in de turbines van de waterkrachtcentrales. Veel zalmen overlijden aan hun verwondingen, terwijl anderen verzwakt een gemakkelijke prooi worden voor roofvissen zoals meervallen.

Pleidooi voor verwijdering waterkrachtcentrales

Thijs Belgers pleit voor de verwijdering van waterkrachtcentrales vanwege de ernstige gevolgen voor vissen. In samenwerking met andere sportvissers vangt hij zoveel mogelijk zalmen achter deze centrales om ze daarna weer vrij te laten. Het behoud van gezonde rivieren met een diversiteit aan flora en fauna staat centraal.

Bekijk hier de video

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.