Terugblik World Fish Migration Day (video)

1628
27 mei 2024

Zaterdag 25 mei was het Wereld Vismigratiedag, de dag waarop het belang van vrije vismigratie wereldwijd in de spotlights stond. Sportvisserij Nederland organiseerde twee evenementen, in Ochten en Doetinchem, waarbij meer dan 100 bezoekers kwamen. Ook diverse TV en radio ploegen kwamen een kijkje nemen.

Ochten: ankerkuilen aan de Waal

Bij het evenement in Ochten vertelde onderzoeker Gerard de Laak de toeschouwers over het vissen met de ankerkuil (een speciaal net), de soorten die op de rivier de Waal voorkomen en de gevaren waaraan deze vissen worden blootgesteld. Er werd voor dit evenement samen gewerkt met Rijkswaterstaat die over plastic afval in de Waal vertelde en met de plaatselijke beroepsvisser Willy Hol. 

Lees hier een artikel van Omroep Gelderland over hoe het met de vissen gaat in de Waal.

Dit evenement trok ook de aandacht van de radio. Luister hier het radio-fragment van NOS radio 1 journaal. Het eerst fragment begint vanaf 0:21:52 minuten en fragment twee vanaf 1:23:00 minuten.

Kijk hier de twee minuten durende video van Omroep Gelderland:


Doetinchem: Swimway Oude IJssel

Aan de oever van de rivier de Oude IJssel zijn diverse meervallen – van meer dan een meter lang – voorzien van een zender zodat de onderzoekers de zwembewegingen van deze vissen kunnen volgen. Sportvissers van HSV de Rietvoorn te Doetinchem leverden een bijdrage aan dit onderzoek door de vissen met de hengel te vangen. Vervolgens zijn de vissen onder toeziend oog van een breed publiek (van jong tot oud) geopereerd, bijgekomen en weer losgelaten. 

In dit artikel (+ video) van De Gelderlander lees je hoe dit evenement in Doetinchem verliep.


De Achterhoekse streekomroep REGIO8 legde het hele proces vast op beeld.


Sportvisser Gerard Rauw aan het woord voor de streekomroep REGIO8

Ook Hart van Nederland maakte een mooie reportage (2 minuten video) over de meerval in de Oude IJssel.waarbij onderzoekers en sportvissers vertellen over Swimway Oude IJssel.


Elftjes losgelaten in de Rijn

Naast de evenementen die Sportvisserij Nederland voor het project De Rijn Verbindt in Ochten en Doesburg organiseerde waren er ook medewerkers in Duitsland actief. Samen met het Rheinischer Fischerei Verband zijn larfjes van de elft in de Rijn (nabij Wesel) uitgezet. De sportvisserij zet zich al jaren in om deze bijzondere trekvis weer terug in de rivieren te krijgen. 


Jan Kamman van Sportvisserij Nederland (rechts) assisteert bij het loslaten van elftjes. 






Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.