Verhoogd risico op tekenziekten bij sportvissers: bescherm je tegen Borrelia en Lyme

742
10 jun 2024

In ons land krijgen zo’n 25.000 mensen jaarlijks de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet. Sportvissers lopen vanwege het outdoor karakter van de hengelsport een verhoogd risico op een tekenbeet en een mogelijke Lyme-infectie. Het goede nieuws is dat je zelf veel kunt doen om dit vervelende scenario te voorkomen.

Het aantal teken in ons land is de laatste jaren explosief gegroeid als gevolg van de recente zachte winters. Daardoor zijn er ook meer teken die besmet zijn met de Borrelia-bacterie die Lyme veroorzaakt. Bovendien worden teken ook steeds vroeger in het jaar actief (zodra de temperatuur boven de 5°C uitkomt), al worden de meeste mensen gebeten tussen maart en oktober. Een tekenbeet kun je overal oplopen: ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ook hoog gras is een favoriete verblijfplek. Daar bewegen sportvissers zich langs de waterkant vaak doorheen, zodat zij extra risico lopen (zowel overdag als ’s nachts).

Neem voorzorgsmaatregelen tegen tekenbeten

Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen in acht als je gaat vissen. Zorg dat je lichaam goed bedekt is met kleding; ook in de zomer. Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel. Gebruik een insect werende spray met DEET om je handen, (voor)hoofd en nek van een beschermlaag te voorzien. Verder is het raadzaam om jezelf op tekenbeten te (laten) controleren als je in het groen bent geweest. Check plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Gebeten? Snel handelen! Wees alert op tekenbeten en verwijder ze op de juiste manier

Het is belangrijk om te weten dat de beet van een teek niet pijnlijk is. Die wordt daarom vaak niet opgemerkt, terwijl het juist belangrijk is dat de teek binnen 24 uur op de correcte manier wordt verwijderd – met een speciale tekentang of tekenkaart; nooit met de vingers en zeep of ontsmettingsmiddel. Dan is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme kleiner, al is het aan te raden om na een beet altijd even je bloed te laten onderzoeken. Mits je er snel bij bent, is Lyme doorgaans goed te behandelen met antibiotica. Wordt een besmetting te laat ontdekt, dan kan dat ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OVER DE ZIEKTE VAN LYME OP LYMEVERENIGING.NL EN TEKENRADAR.NL

>> Tekenpas

Heb je een tekenbeet? Haal de teek dan zo snel mogelijk weg. Dat doe je veilig en effectief met de tekenpas van Sportvisserij Nederland. Hiermee schuif je de teek met een rustige, glijdende beweging van de huid af, zodat de kans dat gevaarlijke bacteriën in de bloedbaan komen aanzienlijk wordt beperkt. Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd dan tot drie maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring – die zich overigens niet altijd ontwikkelt – of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme (dit betreft vaak griepachtige klachten).

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.