Stage vacature: projectmedewerker Vis & Water

797
10 jun 2024

Ben jij op zoek naar een uitdagende stageplek waar je jouw liefde voor vis, natuur én sport kunt inzetten en ontwikkelen? Dan ben je bij Sportvisserij Nederland aan het juiste adres

Sportvisserij Nederland is al decennialang een belangrijk kenniscentrum voor tal van aspecten rond vis, water- en visstandbeheer. Die kennis verzamelen we op verschillende manieren, waar visonderzoek een belangrijk onderdeel van is. Verspreid over ons land voeren wij jaarlijks diverse onderzoeken uit, variërend van lokale visstandbemonsteringen op vijvers van hengelsportverenigingen tot grootschalige onderzoeken naar de aanwezig vispopulaties, hun leefgebieden en migratiemogelijkheden. De verzamelde kennis helpt ons bij de inzet voor behoud en verbetering van vispopulaties in ons land.

Bij onze onderzoeken werken we regelmatig nauw samen met natuurorganisaties en waterbeheerders, bijvoorbeeld om de migratiemogelijkheden te verbeteren voor vissoorten als aal, winde en zeeforel of zelfs om soorten te herintroduceren. Kennis van het zwemgedrag van vis is hierbij cruciaal en daarom brengen we bij gevangen vissen regelmatig merkjes in of aan voordat we ze weer loslaten. Het gebruik van merkjes om op afstand kennis over (zwem)gedrag van vis te verzamelen wordt ook wel telemetrisch onderzoek genoemd.

Voorbeelden van projecten zijn:

 • Kort advies: Elk jaar voeren we tientallen onderzoeken uit in verenigingswateren. We doen in de zomer een milieu-inspectie en in de winter een visserijkundig onderzoek. Hierbij worden vissen gevangen, gedetermineerd, gewogen en geteld. Met de resultaten adviseren wij hengelsportverenigingen over hoe zij hun viswater verder kunnen verbeteren.
 • Ankerkuil op de Waal (De Rijn Verbindt): samen met Rijkswaterstaat en een lokale beroepsvisser vissen we met een schokker op verschillende locaties op de Waal. We onderzoeken hoeveel plastics en (beschadigde) trekvis in voor- en najaar stroomafwaarts richting zee gaan. Opgedane kennis delen we actief met (internationale) partners en geïnteresseerden.
 • Swimway Oude IJssel: een internationaal project waarin vissen met behulp van vrijwilligers worden gevangen, gezenderd en gevolgd met een telemetrisch netwerk. Kennis die we opdoen delen we actief met betrokkenen en lokale instanties en omwonenden. Dit project doen we samen met Waterschap Rijn & IJssel, Landesfischereiverband Westfalen und Lippe en Hengelsportfederatie Midden Nederland.

Als mbo-stagiaire ondersteun je ons team Advies & Beleid bij de uitvoering van bovengenoemde werkzaamheden en projecten. Je bent werkzaam in projectteams die resultaatgericht te werk gaan. Het werk varieert, denk aan praktisch veldwerk (visserijkundige onderzoeken en inventarisaties), rapporteren van onderzoeken, bijwonen en verslaglegging van overleggen (intern én extern, eventueel met buitenlandse partners). Daarnaast ben je regelmatig ‘buiten’ op locaties door het hele land.
Voor hbo-/bachelor stagiaire is er gelegenheid om primair een stageopdracht uit te voeren als onderdeel van een project (bijvoorbeeld: opstellen van een onderzoeksrapport) en daarnaast mee te lopen in projectteams.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken iemand die:
 • enthousiast en leergierig is;
 • proactief en zelfstandig te werk gaat;
 • communicatief sterk is in woord en op schrift (Nederlandse taal, liefst ook Engels);
 • geen ‘9 tot 5-mentaliteit’ heeft;
 • wekelijks minimaal 2 á 3 dagen op ons kantoor in Bilthoven komt werken;
 • een rijbewijs B heeft en bereid is op locaties door heel Nederland werkzaamheden te verrichten.

Wat bieden wij?

Wij bieden jou:
 • een uitdagende en leerzame stageperiode bij de op twee na grootste sportbond van Nederland;
 • wekelijks en maandelijks voortgangsoverleg;
 • de kans om ervaring op te doen in verschillende facetten van onze projecten en diensten;
 • een gezellige werksfeer in een enthousiast team;
 • de mogelijkheid om bij te dragen aan een maatschappelijk relevant doel; vissen is meer dan vangen;
 • beschikking tot een volledig uitgeruste werkplek + laptop indien nodig;
 • woon-werkvergoeding; maatwerkafspraken als jij niet in het bezit bent van een OV-studentenkaart;
 • vergoeding voor zakelijke (auto)kilometers;
 • vergoeding €350 netto per maand (naar rato).

Interesse?

Heb je interesse in deze stageplek als redactiemedewerker bij Sportvisserij Nederland? Stuur dan je cv en motivatiebrief naar vacature@sportvisserijnederland.nl o.v.v. Stageplaats projectmedewerker Vis & Water. Wij kijken uit naar jouw reactie!

Vragen? Neem contact op met Martijn Faber, 06-48131272

Over Sportvisserij Nederland

Vissen is meer dan vangen! Het is één van de meest beoefende buitenactiviteiten en brengt mensen ontspanning, gezondheid, sociale contacten en in contact met de natuur. Vissen brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee, de zorg voor flora en fauna. Sportvisserij Nederland zet zich in zodat iedereen – die wil – kan meedoen aan en genieten van het sportvissen. We streven naar aantrekkelijk viswater, een gezonde visstand en optimale sportvisserijmogelijkheden voor iedereen in Nederland. We hebben oog voor zowel de sportvisser als de natuur.

Diversiteit?

De sportvisserij is een gastvrije sport. Men zet zich in om voor iedereen toegankelijk te zijn. Vanaf 2021 hebben Sportvisserij Nederland en alle federaties samengewerkt aan het gezamenlijke doel om meer divers en inclusief te zijn. Wij nodigen kandidaten die hier als stagiair(e) aan willen bijdragen van harte uit om te reageren!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.